Як нарахувати індексацію звільненому працівнику, коли у місяці звільнення ще не відомий індекс інфляції

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівник звільняється 10.09.2024 р. Нарахували йому зарплату за відпрацьований час у вересні. А як бути з індексацією зарплати за вересень 2024 року, адже до 10.09.2024 р. ще індекса інфляції не було? Чи не буде порушенням, якщо виплатимо індексацію звільненому після того, як оприлюднять індекс інфляції?

На індексацію зарплати вересня впливає індекс інфляції за липень, який був опублікований у серпні.

 

Тобто вже у серпні була відома сума індексації, яка буде нараховуватись у вересні.


10.09.2024 р. був опублікований ІСЦ за серпень і він впливає на індексацію зарплати жовтня 2024 року. Такі правила встановлені Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 №1078 №1078 (далі Порядок №1078).


Так, згідно п. 1-1 Порядку №1078 індекс споживчих цін обчислюється Держстатом і не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним, публікується в офіційних періодичних виданнях.


Підвищення грошових доходів громадян у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін. Індексація грошових доходів населення проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 103%.


Тому при звільненні працівника йому повинні були нарахувати індексацію зарплати за вересень пропорційно відпрацьованим дням. А її ненарахування та невиплата є порушенням трудового законодавства.


Відповідно до ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.


У разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, визначені ст. 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір роботодавець має виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців (ст.117 КЗпП).


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar