Підвищення паливного акцизу на та нові правила зберігання пального

Про підвищення ставок акцизу на пальне та правила розрахунку при його придбанні, про ставки акцизу при реалізації пального, придбаного до та після 1 вересня, та за яких умов можна зберігати пальне без реєстрації акцизного складу говоримо у публікації

А чи знаєте ви, як убезпечити себе, зберігаючи пальне для генератора, щоб не заплатити штраф 1 мільйон гривень?

На тему підвищення акцизів, зокрема на паливо, дискутували ще десь із середини літа. Пов'язана вона була із тим, що Україна інтегрується до Європейського Союзу і, власне, нам необхідна була імплементація положень права Європейського Союзу, директив Європейського Союзу із українським законодавством, що передбачало підвищення акцизів. Інтрига коли це станеться зберігалася до останнього. Адже відповідний Закон був прийнятий ще у середині липня, досить довго знаходився на доопрацюванні, на підготуванні тексту, а потім дуже довго на підписі у Президента.


І отже, це сталося з 1 вересня 2024 року. Отримали новий Закон України від 18.07.2024 №3878-ІХ«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку», відразу підписаний Президентом і опублікований в «Голосі України».


Державна податкова служба вже відзвітувалася, що саме з 1 вересня 2024 року підвищуються акцизи.


Йдеться про основні види палива, такі як:


  1. бензин – 242,6 євро за 1000 л;
  2. дизельне паливо – 177,5 євро за 1000 л;
  3. скраплений газ – 148 євро за 1000 л;
  4. паливо моторне альтернативне – 184,04 євро за 1000 л.


За новим пунктом 48 підрозділу 5 розділу 20 Податкового кодексу України (ПКУ) передбачається, що збільшення ставок буде поетапне. І вже станом на 1 січня 2028-го року ми досягнемо тих розмірів ставок паливного акцизу, які передбачені у Європейському Союзі.


Тому на першому етапі з 1 вересня до 31 грудня 2024 року будуть діяти трохи вищі ставки, ніж ті, які є зараз.

Що це означає для платників і неплатників паливного акцизу, тобто всіх споживачів палива?

Вочевидь, збільшення будь-яких акцизів і непрямих податків завжди призводить до збільшення цін. Отже, очікуємо, що згодом ці ціни поповзуть угору.


Те, що стосується платників паливного акцизу, то система СЕАРП та СЕ передбачає, що облік палива здійснюється у системі у літрах. Тобто, те паливо, яке було завезено до 1 вересня, не підлягає оподаткуванню з більшими ставками податку. А от за те паливо, яке буде ввозитися після 1 вересня, вже доведеться сплачувати по-новому. І, відповідно, подаючи декларацію за вересень, потрібно буде у відповідному додатку врахувати вже актуальні ставки паливного акцизу.


Нагадуємо, що коли ставки змінювалися у середині місяця, а з цим ми стикалися на початку воєнного стану, коли ставки спочатку обнулилися, а потім піднімалися знову до діючого рівня, податкова зазвичай видавала листи з поясненням, як треба звітувати. Зазвичай, у звітності зазначався обсяг придбання-реалізації палива до підняття ставок і після підняття ставок окремо.

Оскільки ця дата є безпрецедентною, тому що вона збігається із початком місяця, сподіваємось, що у платників паливного акцизу не буде проблем із відображенням відповідних ставок у декларації за вересень, яку маємо подати до 20 жовтня

Крім того, було викладено у новій редакції пункту 47 підрозділу 5 розділу 20 ПКУ.

Про що цей пункт?

Цей пункт про пальне, яке ми зберігаємо для генераторів.


Але на відміну від Закону, який регулює питання видання дозволів і ліцензій, пункт 47 підрозділу 5 розділу 20 ПКУ, який набере чинності з 1 січня 2025 року, стосується того, як потрібно зберігати паливо для електрогенераторних установок і не реєструвати акцизний склад.


Цей пункт дійсно збільшився у розмірі і встановлює абсолютно нові правила.


Якщо йдеться про зберігання палива для генераторів на тих територіях, які не входять до Переліку №309, все залишається так, як є. Зберігати нереєструючи акцизний склад, в тому числі для платників паливного акцизу, можемо у обсязі, який не перевищує 2000 літрів.


А от якщо йдеться про території активних бойових дій, можливих бойових дій чи тимчасової окупації, зберігати паливо для генераторів можна в обсязі, який не перевищує 5000 літрів.


Окрім цього літражу, до 47-го пункту додали ще дуже важливі зауваження. Вони стосуються того, як обліковувати таке паливо для генераторів і як за нього можна розраховуватися.


Зараз в межах оптових ліцензій можна використовувати тільки безготівкові розрахунки. І це стосується всіх оптових ліцензій щодо підакцизних товарів.


Зараз існує аналогічна норма, яка стосується придбання палива для генераторів. Тому що те паливо, яке ми зберігаємо біля генератора, не буде враховуватися в лічильник для реєстрації акцизного складу для неплатників паливного акцизу тільки за двох умов:


  1. Це забезпечення окремого обліку палива, яке використовується виключно для генераторів.
  2. Це здійснення розрахунків за придбане для таких потреб пальне виключно у безготівковій формі.


Тобто варіант, коли директор чи інший працівник придбав пальне для генератора за власні готівкові кошти, далі привіз це пальне в каністрах і напряму залив у генератор, а в бухгалтерію подав, наприклад, чек РРО, де написана форма оплати готівка, після 1 січня 25 року буде суперечити нормі Закону.

Які ж будуть наслідки для платників і неплатників паливного акцизу цієї вимоги?

Вони принципово різняться.


Якщо йдеться про неплатників паливного акцизу, вони будуть втрачати імунітет, коли все придбане паливо, в тому числі ось в таких малолітражних ємностях, в тому числі для генератора, не буде враховуватися для лічильника пільгового, який дає право не реєструвати акцизний склад.

Нагадуємо, що цей обсяг пального, який можна придбати протягом року і не реєструвати акцизний склад, дорівнює 1000 кубічних метрів і йдеться про календарний рік

Отже, якщо порушуються вищезгадані вимоги: окремий облік і безготівкові оплати, то необхідно кожне придбання такого пального включати у загальний підрахунок і, можливо, на якомусь етапі доведеться реєструвати акцизний склад. Нереєстрація акцизного складу своєчасно коштуватиме платнику чи не платнику, чи потенційному платнику 1 млн грн.


Ну а якщо йдеться про платників паливного акцизу, радимо їм більш ретельно звертати увагу на ці вимоги і зберігати паливо для генераторів, розраховуватися за нього належним чином. Адже, якщо зберігання здійснюється у місті, де не зареєстрований акцизний склад, а власне ПКУ передбачає, що якщо є платник паливного акцизу, саме пальне для генератора, я можу зберігати окремо не реєструючий акцизний склад, звісно, порушуючи ці вимоги, стикаємось відразу зі штрафом 1 млн грн. Тому що для платників паливного акцизу лічильник у тисячу кубічних метрів на рік, згідно з пунктом 14.1.6 ПКУ, не працює.


Будьте уважні, придбаваючи, використовуючи і обліковуючи паливо для генераторів, особливо із 1 січня 2025 року.


Отже, Закон №3878 передбачає наступні важливі зміни:


  1. З 1 вересня 2024 року впроваджується поетапне збільшення розмірів ставок паливного акцизу на основні види палива.
  2. Для платників паливного акцизу це буде відображатись в заповненій декларації, зокрема, за вересень 2024 року.
  3. З 1 січня 2025 року запрацюють особливі правила зберігання палива для генераторів.
  4. Штраф за нереєстрацію акцизного складу складає 1 млн грн.


Джерело: 7еminar