Чи впровадять до 1 жовтня підвищення податків: оновлена інформація від Я. Железняка

Законопроєкт щодо підвищення податків, провалений 3 вересня, відправили на повторне перше читання зі скороченням строків. Ярослав Железняк поділився своїми прогнозами щодо строків прийняття Закону

Проєкт Закону від 30.08.2024 №11416-д під час розгляду Верховною Радою 03 вересня, був провалений і відправлений на повторне перше читання (зі скороченням строків).


Що це означає на практиці, своїми прогнозами поділився у своєму тг-каналі перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.


Отже, протягом цього тижня в Уряді буде напрацьована нова версія (ну або трохи змінена). І прийнята як доопрацьований текст (умовно як було по Закону про БЕБ), або коротко буде «доопрацьований текст доопрацьованого тексту». І далі знову на голосування.


Коли це буде:


  1. Скоріш за все на цьому тижні. Зараз закінчиться місія МВФ і вже у середу збереться робоча група по доопрацюванню тексту.
  2. Далі засідання Комітету.
  3. Десь на наступному тижні повторне голосування у першому читання.
  4. Якщо воно буде успішне (а це прямо залежить від прогресу по митній реформі) то далі час на подачу правок і друге читання.


Коли друге читання:


  1. або це буде звичайні 2 тижні;
  2. або, якщо буде окреме голосування яке набере 226+, то 7 днів.


Враховуючи, що до законопроєкту буде запропоновано купу правок і будуть постанови про блокування підписання, то пан Ярослав Железняк вважає, що раніше жовтня Рада точно на фінальне рішення не вийде.


Відповідно пан Железняк поки слабо вірить, що буде хоч якась можливість встигнути впровадити зміни до 1 жовтня.


Джерело: Ярослав Железняк


P.S. 11 вересня Ярослав Железняк повідомив, що вже завершили робочу групу по урядовому Закону про підвищення податків №11416д.


Наступний етап - 16 вересня засідання Комітету.


Із нового:


  1. по строкам: або частину відкладуть тоді на листопад, або ретроспективно будуть впроваджувати з 01 жовтня;
  2. депутати (з Коаліції) виступили з тим, що пропонують або одразу всі пропозиції в один закон (як підвищення ПДВ для бюджету-2025), або взагалі ніколи;
  3. по підвищенню податку на банки вірогідність дуже висока.


Друге читання ближче до середини жовтня, тому багато чого зміниться.


Водночас пан Железняк додав:


  1. це не фінальна версія;
  2. законопроєкт ще не зареєстровано;
  3. поки не буде реформи митниці, він не підтримає будь-який текст.


Джерело: Ярослав Железняк