Яких змін потребує система податкових перевірок: аналіз та пропозиції від РБО

Рада окреслила низку ідей, які можуть позитивно вплинути на ефективність податкових перевірок та сприяти покращенню відносин між бізнесом та державою

Власні розслідування – особливий інструмент роботи Ради бізнес-омбудсмена над структурними проблемами бізнесу, розроблений на заміну старому формату системних звітів наприкінці 2022 року

В таких розслідуваннях Рада звертає особливу увагу на нагальні проблеми підприємців, занурюючись у які, установа розробляє цільові рекомендації для державних органів, аби їх вирішити.


Рада вже висвітлювала окремі процедурні недоліки та порушення в тому, як влаштована українська податкова система у звітах. Так, ще у 2015 Рада вперше видала системний звіт «Проблеми адміністрування податків для бізнесу в Україні». У 2020-му році, розглянувши на той момент сукупно понад 4 тис. податкових скарг та отримавши зріз типових проблем, світ побачив системний звіт «Адміністрування податків, які сплачує бізнес». Проте фокусування на точкових проблемах не призвело до глобальних змін у підходах до адміністрування.


Тому на початку 2024 року бізнес-омбудсмен Роман Ващук зібрав інспекторів РБО для дослідження феномену податкових перевірок та ініціював нове розслідування за власною ініціативою. Cаме категорія податкових перевірок, що відновилися після зняття мораторію у 2023 році, закріпилась на другому місці після скарг щодо СМКОР в структурі податкового блоку.


Команда Ради, ґрунтуючись на статистиці звернень бізнесу щодо оскарження результатів податкових перевірок за останні сім років, а також статистиці і звітах органів ДПС, дослідила як вплив податкових перевірок на бізнес-середовище, так і результати для держави в розрізі надходжень до бюджету.


Результати власного розслідування щодо податкових перевірок Рада презентувала в квітні 2024 року. Ознайомитись із звітом можна за посиланням.


Враховуючи результати обговорення і консультації з галузевими експертами, бізнесом і стейкголдерами, у звіті Рада окреслила низку ідей, які можуть позитивно вплинути на ефективність податкових перевірок та сприяти покращенню відносин між бізнесом та державою.


Рада бачить наступні кроки важливими для покращення ситуації:


  1. Дотримання принципів справедливого та розсудливого правозастосування –  Декларація.
  2. Впровадження принципу «СПЕРШУ КОНСУЛЬТУВАННЯ» (превентивна комунікація із платниками).
  3. Впровадження альтернативних методів вирішення спорів (податкова медіація).
  4. Розробка цільових та амбітних КРІ (зокрема, для оцінювання наслідків судового розгляду).
  5. Посилення ролі юридичних департаментів на етапі проведення податкової перевірки.
  6. Збільшення прозорості інформації для платників і суспільства.
  7. Постійний зворотний зв’язок від підприємців.


Про результати розслідування за власною ініціативою читайте також у квартальному звіті.


Джерело: Рада бізнес-омбудсмена