Додаткові 30 млрд грн до Держбюджету без підвищення військового збору: правки до законопроєкту №11416-д

Підвищити ставку податку на дохід організаторам азартних ігор до 50%, встановити ПДФО з виграшу в розмірі 50% та привести ставки акцизного податку на тютюнові вироби до вимог Директиви ЄС, пропонує народний депутат Ніна Южаніна

Народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна подала поправки до повторного першого читання законопроєкту №11416-д.


Пані Ніна Южаніна зробила детальні підрахунки і виявила, що для залучення до держбюджету в поточному році додатково близько 30 млрд грн потреби в підвищенні військового збору немає.


Адже є інші джерела забезпечення надходження цих коштів безболісні для громадян і мікро- й малого бізнесу.

Що запропонувала Ніна Южаніна?

Прибрати із законопроєкту всі анонсовані нововведення щодо військового збору для фізичних осіб на загальній системі оподаткування (найманих працівників), ФОПів першої, другої, третьої, четвертої груп, платників єдиного податку третьої групи – юридичних осіб.


Збільшити до кінця року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан, ставку податку на дохід організаторів азартних ігор з 18% до 50%. В тому числі за весь 2024 рік, як це минулого року зробили щодо банків.


Встановити ПДФО з виграшу також у розмірі 50% (замість діючих 18%).


Додатковий ресурс:


  1. IV квартал 2024 року — 19,5 млрд грн,
  2. 2025 рік — 34 млрд грн.


Привести ставки акцизного податку на тютюнові вироби до вимог Директиви ЄС щодо мінімального акцизного податкового зобов'язання (переведення грошової одиниці виміру ставки з гривень у євро, поступове збільшення адвалорної ставки з 12% до 25%).


Додатковий ресурс:


  1. IV квартал 2024 року — 5 млрд грн,
  2. 2025 рік — 21,5 млрд грн.


Підвищити ставки та вдосконалити сплату рентної плати за користування надрами для видобування газу природного (нові свердловини, надприбутки, касовий метод сплати).


Додатковий ресурс:


  1. IV квартал 2024 року — 8 млрд грн,
  2. 2025 рік — 28 млрд грн.


В результаті прийняття цих норм можна буде отримати:


  1. у IV кварталі 2024 року — 32,5 млрд грн,
  2. у 2025 році — 83,5 млрд грн.


Це навіть більше, ніж очікують у Мінфіні. А головне прийняття таких пропозицій не потребуватиме перегляду ставки ПДВ, підсумувала свій допис пані Ніна Южаніна.


Джерело: Ніна Южаніна