Святкові та неробочі дні у 2025 році

Про святкові та неробочі дні у 2025 році та про перенесення робочих і вихідних днів говоримо у статті


Святкові та неробочі дні у 2025 році


Святкові та неробочі дні у 2025 році визначає стаття 73 КЗпП:


Святкові дні 2025 це:


  1. 1 січня Новий рік;
  2. 8 березня Міжнародний жіночий день;
  3. 1 травня День праці;
  4. 8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 років;
  5. 28 червня День Конституції України;
  6. 15 липня День Української Державності;
  7. 24 серпня День незалежності України;
  8. 1 жовтня День захисників і захисниць України;
  9. 25 грудня Різдво Христове.


Неробочі дні 2025 це (релігійні свята):


  1. Різдво Христове – 25 грудня;
  2. Пасха (Великдень) – 20 квітня;
  3. Трійця – 8 червня.


У ці дні допускаються роботи, припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі підприємства, установи, організації), роботи, викликані необхідністю обслуговування населення. У ці дні допускаються роботи із залученням працівників у випадках та в порядку, передбачених статтею 71 КЗпП.


За поданням релігійних громад інших (неправославних) конфесій, зареєстрованих в Україні, керівництво підприємств, установ, організацій надає особам, які сповідують відповідні релігії, до трьох днів відпочинку протягом року для святкування їх великих свят з відпрацюванням за ці дні.


Перенесення вихідних і робочих днів у 2025 році


У випадку, коли святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого (ст. 67 КЗпП).


Але у період дії воєнного стану не застосовуються норми частини третьої статті 67 згідно із Законом України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».


Тобто святкових та неробочих днів за статтею 73 КЗпП в Україні немає.


Щодо перенесення вихідних і робочих днів, то раніше Кабмін своїм розпорядженням рекомендував роботодавцям переносити вихідні та робочі дні на підставі видання наказу про перенесення.


Дане розпорядження КМУ мало рекомендаційний характер – рішення про перенесення робочих днів роботодавець приймав самостійно, про що мав видати наказ або інший розпорядчий документ не пізніше ніж за 2 місяці до перенесення


Але Законом України від 22.11 2023 №3494-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» дану норму вилучили із КЗпП.


Тепер рішення про перенесення вихідних і робочих днів приймає роботодавець:

«Перенесення вихідних та робочих днів, крім випадків, встановлених цим Кодексом, визначається трудовим та/або колективним договором. У разі відсутності відповідного положення у трудовому та/або колективному договорі перенесення вихідних та робочих днів здійснюється за наказом (розпорядженням) роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), а в разі відсутності первинної профспілкової організації - з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників (ч. 4 ст. 67 КЗпП

Отже, у 2025 році, якщо триватиме воєнний стан і святкові та неробочі дні буде скасовано, роботодавець може прийняти рішення про перенесення вихідних днів, якщо святковий або неробочий день за статтею 73 КЗпП збігається з вихідним днем. А саме:


  1. 8 березня (субота) Міжнародний жіночий день – на понеділок 10 березня;
  2. 20 квітня (неділя) Великдень – на понеділок 21 квітня;
  3. 8 червня (неділя) Трійця – на понеділок 9 червня;
  4. 28 червня (субота) День Конституції – на понеділок 30 червня;
  5. 24 серпня (неділя) День незалежності – на понеділок 25 серпня.


Також, наприклад, 1 травня 2025 року (День праці) припадає на четвер. Роботодавець може зробити 1 травня (четвер) святковим днем, а 2 травня (п’ятниця) вихідним днем, але з відпрацюванням цього дня у котрусь із субот травня 2025 року. І відповідно у працівників буде аж 4 дні «канікул» – з 1 по 4 травня 2025 року.


У зв’язку із таким перенесенням вихідних та робочих днів у роботодавця може виникнути проблеми із правильним визначенням тривалості відпусток працівників. Тому радимо скористатись нашим безкоштовним Калькулятором тривалості відпустки. Калькулятор допоможе визначити останній день відпустки і день виходу працівника на роботу.


Джерело: 7еminar