Як відобразити в бухобліку отриману від центру зайнятості компенсацію за облаштування робочого місця особи з інвалідністю

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Отримали відшкодування з центру зайнятості за облаштування робочого місця особи з інвалідністю згідно постанови КМУ від 22.08.2023 №893. За всі ТМЦ сплачували через рахунок 311 та оприбутковували на баланс підприємства через рахунок 6311 Розрахунки з вітчизняними постачальниками (ОЗ – рахунок 1552, МШП – рахунок 221, ТМЦ рахунок - 209) в попередньому місяці. Як відобразити кошти, які надійшли від центру зайнятості? Як закрити в бухобліку закрити господарську операцію?

В даній ситуації мова йде про отримання цільового фінансування. Дійте за таким алгоритмом.


Згідно з п. 5 Порядку надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, затвердженого постановою КМУ від 22.08.2023 №893, така компенсація виплачується в розмірі фактичних витрат роботодавця за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, але не вище граничного розміру компенсації, встановленого абз. 2 цього пункту.


Тобто спочатку роботодавець має за власні кошти придбати засоби для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю. Їх купівлю в бухобліку відображають за загальними правилами - так, як ви і зробили.


Далі роботодавець подає заяву до Державного центру зайнятості і до неї додає, серед іншого, засвідчену копію документа, що підтверджує придбання допоміжного засобу (допоміжних засобів) для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю договір, рахунок-фактура, рахунок, квитанція, накладна тощо.


Після схвалення такої заяви роботодавцю виплачують компенсацію.


Така компенсація з метою бухобліку буде цільовим фінансування, адже мета її отримання покриття витрат, яких зазнав роботодавець під час облаштування робочого місця для особи з інвалідністю. Тому її слід відображати із застосуванням субрахунку 482 (див. Інструкцію про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджену наказом Мінфіну від 30.11.1999 №291).


Дохід від такого цільового фінансування слід визнавати за правилами п. 19 НП(С)БО 15. В ньому сказано, що цільове фінансування, зокрема, для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство визнають дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.


У бухзаписах це показують так:


  1. Дт 377 Кт 482 в момент погодження заяви роботодавця визнано дебіторську заборгованість щодо цільового фінансування;
  2. Дт 482 Кт 718 визнано дохід від цільового фінансування запис роблять одночасно із попереднім;
  3. Дт 311 Кт 377 отримано відповідну компенсацію запис роблять у періоді безпосереднього отримання коштів.


Під час передачі у використання придбаних активів слід зробити стандартні записи:


  1. Дт 10 Кт 152 щодо основних засобів, із подальшим нарахуванням на них амортизації за загальними правилами;
  2. Дт 949 Кт 221, 209 щодо запасів.


Бухдохід від цільового фінансування (тобто кредит субрахунку 718) у кінці звітного періоду закривають на фінрезультат Дт 718 Кт 791.

 

👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar


Шаблони та зразки документів:


Заява про надання компенсації фактичних витрат за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю