Коли після перевищення ліміту і переходу на загальну систему можна повернутись на спрощенку

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Платник ЄП 2 група в березні перевищив ліміт. З квітня 2024 перейшов на загальну систему та став платником ПДВ. Коли може ФОП повернутися на ЄП для 2 групи?

ФОП може повернутись на 2 групу ЄП з 01.01.2026 р., за умови що протягом 2025 року не перевищить ліміт доходу для 2 групи.

 

Відповідно до п. 298.1.4 ПКУ:

«суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому цього підпункту, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в пункті 291.4 статті 291 цього Кодексу».

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

 

ДПС в ЗІР, категорія 107.01.01, зазначає наступне:

«ФОП – платник єдиного податку першої або другої групи, яка у поточному році перевищила дозволений граничний обсяг доходу у відповідній групі та перейшла на іншу групу платників єдиного податку, має право повернутися з 01 числа кварталу наступного звітного року на сплату єдиного податку як платник першої або другої групи за умови дотримання вимог, визначених п. 291.4 ПКУ, у тому числі і щодо обсягу доходу, який залежить від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня такого податкового (звітного) року».

Отже, якщо сума отриманого доходу за 2024 рік не перевищує ліміт доходу для ФОП 2 групи в 2025 році, то ФОП мав право подати Заяву до 15.12.2024 р. та Розрахунок сум доходу як додаток до Заяви, і стати ФОП 2 групи з 01.01.2025 р.


Якщо загальна сума отриманих доходів в 2024 році перевищує ліміт доходів для ФОП 2 групи, тоді ФОП протягом 2025 року дотримується ліміту доходів для 2 групи і подає Заяву з Розрахунком до 15.12.2025 р., щоб стати платником єдиного податку 2 групи з 01.01.2026 р.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar


Шаблони та зразки документів:


Лист-повідомлення про перехід на спрощену систему оподаткування

Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування