Суд скасував штраф на жінку-фармацевта за не поставлення на військовий облік, зате нагадав про обов’язок оновлювати дані

Суд скасував штраф на жінку-фармацевта за не поставлення на військовий облік, оскільки закон за яким її притягнуто до відповідальності погіршує становище, то він не має ретроспективної дії

Фабула судового акту:

Жінку було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 210 КУпАП і накладено штраф 17 000 гривень за наступних обставин (Ямпільський районний суд Вінницької області №153/1074/24 від 25.07.2024).

Вона у 2016 році закінчила медичний коледж за спеціальністю «Фармація». Відповідно до п.11 ст.1 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі Закон) (в редакції від 10.05.2006, що діяла на момент вчинення правопорушення) жінки, які мають фах, споріднений з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому КМУ, та придатні до проходження військової служби, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.


ТЦК вважало, що в порушення п.1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що є додатком 2 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 №1487 вона не перебувала на військовому обліку за своїм зареєстрованим місцем проживання/перебування. За порушення правил військового обліку, оскільки це триваюче правопорушення і вчинювалося в особливий період, що діє в Україні ще з 2014 року, то вона підлягає адміністративній відповідальності за ч. 3 ст. 210 КУпАП, отже на неї накладено штраф у розмірі 17000 грн.


Жінка вважала, що ст. 210 КУпАП у цій редакції з’явилась лише у травні цього року, і оскільки правопорушення вчиненні до набуття законом чинності, то притягнення до відповідальності за таким неправомірне.

Отже, у цій справі: судом встановлено, що позивачка в якої ще у 2016 році виник обов`язок стати на військовий облік як у жінки, що придатна до проходження військової служби за станом здоров`я та віком і закінчила заклад професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобула фармацевтичну спеціальність. Однак, не було визначено строків виконання цього обов`язку в законі.

З 19.05.2024 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» встановлено 60-денний строк уточнити громадянам України свої дані щодо виконання військового обов`язку, що включає виконання правил військового обліку, і одночасно введено норму ч.3 ст.210 КУпАП, яка передбачає адміністративну відповідальність за невиконання цих правил.


З урахуванням вищевикладеного, фармацевтка не могла вчинити адмінправопорушення за ч. 3 ст. 210 КУпАП з 2016 року, оскільки зміни до Закону «Про військовий обов`язок і військову службу» та норма ч. 3 ст. 210 КУпАП введені в дію лише 19.05.2024, одночасно із вказівкою на 60-денний строк для уточнення своїх даних щодо військового обліку.


Таким чином, притягнення її 02 липня 2024 року до адмінвідповідальності за ч.3 ст. 210 КУпАП неможливе, оскільки закон, який погіршує становище, не має ретроспективної дії. Тому суд прийшов до висновку, що відповідач (начальник ТЦК) діяв не на підставі закону, а тому оскаржувана постанова є незаконна і має бути скасована.


Джерело: Protocol.ua