Заборонити використання російських програмних продуктів пропонують нардепи

У Раді зареєстровано альтернативний законопроєкт про заборону використання російських програмних продуктів

Групою народних депутатів 30 серпня 2024 року зареєстровано альтернативний урядовому Законопроєкту №11492, Законопроєкт №11492-1.


Проєкт закону має дві головні цілі:


1. Заборонити використання на території України програмних продуктів (програмного забезпечення), в першу чергу, російського походження, зокрема, виробником/розробником/правовласником якого є юридичні та фізичні особи безпосередньо, або опосередковано. Оскільки, використання таких програмних продуктів несе загрозу кіберпростору, а саме, ризики вчинення хакерських атак та внаслідок цього втрата інформації та даних, негативний вплив на бізнес-процеси, несанкціонований доступ до конфіденційної та комерційної інформації.


2. Зупинити оплати за такі програмні продукти (програмне забезпечення), а також пов’язані з цим послуги, до держави-агресора.


Проєкт Закону містить положення, направлені на можливість швидкого та оперативного реагування на наявні і потенційні загрози національній безпеці України у разі наявності підстав для застосування санкції, встановлених у статті 3 Закону України «Про санкції».


Джерело: ВРУ