Чи оновлювати ліцензії через зміни у правилах ліцензування

Які законодавчі норми щодо ліцензування працюватимуть до 1 січня 2025 року? Що робити, якщо закінчився строк дії ліцензії, або не внесено чергові платежі? Відповіді на ці запитання та про відновлення дії «паливних» ліцензій у публікації


До 1 cічня 2025 року діють нові та старі норми, що регламентують ліцензування


27 липня 2024 року набув чинності Закон України від 18.06.2024 №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі Закон №3817), який стосується питань ліцензування й організації обігу підакцизних товарів.

Звертаємо увагу, що йдеться, перш за все, про алкогольні напої, тютюнові вироби та паливо

Цей Закон прийшов на зміну Закону України від 19.12.1995 №481«Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі Закон №481), але є цікавий нюанс: до 1 січня 2025 року Закон №481 продовжує діяти.


Маємо безпрецедентний випадок, коли з 27 липня 2024 року і до 1 січня 2025 року паралельно діють обидва Закони. Єдине, що Закон №481 діє лише в частинах, які не суперечать Закону №3817.


Наявні ліцензії залишаються чинними


У багатьох суб'єктів господарювання, які мають відповідні ліцензії, виникає питання:

Якщо новий Закон почав діяти, а разом з ним і нові правила, то що потрібно робити? Чи потрібно оновлювати ті ліцензії, які у нас вже є?

Хочемо заспокоїти: якщо у вас є активна ліцензія, щодо якої сплачені чергові платежі, вам нічого не потрібно робити.


Ба більше, якщо ви звертатиметеся за отриманням ліцензії до 1 січня 2025 року, ваші ліцензії, які отримані за правилами Закону №481 і видані до 1 січня 2025 року, вважатимуться чинними до завершення строку, на який їх видали.


Наприклад, якщо ви оновили свою паливну ліцензію терміном на 5 років у травні 2024 року, можете бути спокійні – ваша ліцензія буде працювати ще найближчі 5 років.


Перехідні положення щодо ліцензій, за які не внесено черговий платіж або закінчився термін дії


Але слід звернути увагу на те, що перехідні положення Закону №3817 встановлюють деякі особливі правила для нестандартних випадків.


Наприклад, коли ваша ліцензія закінчилася або якщо ви, припустимо, припинили діяльність із підакцизними товарами чи, можливо, прострочили термін внесення чергового платежу.


Звернімося до п. 6 р. XIII «Перехідні положення» Закону №3817.


Перше, про що треба знати: Закон встановлює особливий період.

Що таке особливий період?

Особливий період починається з дня введення воєнного стану і закінчується днем набрання чинності Законом №3817 – тобто з 24.02.2022 р. до 27.07.2024 р.

Що відбувається із ліцензіями на період воєнного стану згідно із Законом №481?

Все дуже просто. Якщо у вас закінчився в період воєнного стану термін дії ліцензії або ви прострочили сплату чергового платежу, то ваша ліцензія вважається діючою. Стаття 18 Закону №481, який не втратив чинності, дозволяє нічого не робити в цій ситуації:

користуватися своєю або недіючою ліцензією, або ліцензією із простроченими платежами, і лише пам'ятати про те, що протягом 30 днів після припинення або скасування воєнного чи надзвичайного стану потрібно зробити відповідні дії щодо продовження ліцензії чи сплати чергових платежів.

Як накладаються ці дві вимоги і що нам потрібно робити?

Треба зробити конкретні кроки щодо впорядкування наших ліцензій, передбачені Законом №3817 саме для такого особливого періоду.


Тобто розслабленого стану, що ось в мене закінчився строк ліцензії або не сплачений черговий платіж, і я можу просто бути спокійним і нічого не робити до кінця воєнного стану, більше не буде. Тому що згаданий п. 6 р. XIII «Перехідні положення» Закону №3817:


  1. дає нам механізм розрахунку несплачених платежів;
  2. дає можливість звернутися до органу ліцензування, щоб уточнити, в якому стані перебувають ваші розрахунки щодо ліцензії;
  3. встановлює наслідки за невиконання дій, передбачених щодо впорядкування питань, пов'язаних із ліцензуванням у такий особливий період і в особливих ситуаціях.

 

Ситуація 1. Строк дії ліцензії закінчився в особливий період


Щодо таких ліцензій ми могли не перейматися згідно з Законом №481, але настала ера Закону №3817. Тому до 27 жовтня 2024 року необхідно:


  1. подати заяву на отримання нової ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності у порядку, визначеному Законом №481;
  2. сплатити несплачені платежі, причому за весь період, коли їх не сплачували, в тому числі до останнього дня третього місяця, наступного за місяцем, в якому набрав чинності Закон №3817 або до дня отримання нової ліцензії.


Ситуація 2. Строк дії ліцензії не закінчився, але є несплачені платежі


Так само до 27 жовтня необхідно:


  1. сплатити всі несплачені протягом зазначеного періоду чергові платежі для того, щоб «реанімувати» право користуватися ліцензією.


Ситуація 3. Припинення господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню


В такому випадку треба поквапитися, тому що до 27 вересня 2024 року потрібно:


  1. подати до органу ліцензування заяву про припинення дії ліцензії;
  2. також сплатити несплачені платежі за період до дня припинення господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, і чергові платежі за ліцензію на право впровадження відповідного виду господарської діяльності.


Відповідальність за невиконання «ліцензійних спецправил»

Що ж за санкції встановлює Закон №3817, якщо не зробити кроки для «реанімації» чи відновлення ліцензій?

Закон №3817 посилається на санкції Закону №481:

якщо ви не оновите свої ліцензії, вони будуть вважатися недійсними, а ваша діяльність, якщо ви її проводите, буде вважатися діяльністю, яка здійснюється без ліцензій.

І штрафи будуть застосовуватися згідно зі ст. 17 Закону №481:


  1. оптова та роздрібна торгівля алкогольними напоями, тютюнові вироби та РЕС – 200% вартості отриманої партії товару, але не менше 17 000 грн;
  2. оптова торгівля пальним або зберігання пального без наявності ліцензії – 500 000 грн;
  3. роздрібна торгівля пальним – 250 000 грн.


Отже, є конкретні ситуації із конкретними строками та конкретні штрафи у разі, якщо не поквапимося зробити те, що передбачає Закон.


Відновлення дії ліцензій та сплата чергових платежів щодо залишків пального на особливих територіях


Хочемо звернути увагу на особливу ситуацію, що стосується всіх видів паливної ліцензії коли суб'єкти господарювання:


  1. мають закінчений термін дії ліцензії;
  2. за даними бухобліку на день набрання чинності Закону №3817 (тобто на 27 липня), мають залишки пального в місцях провадження діяльності;
  3. провадять діяльність на територіях активних бойових дій чи тимчасово окупованих (Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309).


Для таких підприємств:


  1. порядок щодо відновлення ліцензії, сплати чергових платежів не буде діяти;
  2. обов'язок щодо отримання нової ліцензії чи сплати платежів в цій ситуації діяти не буде;
  3. діяльність буде визнаватися такою, що може провадитися, і не буде визнаватися такою, що проводиться без ліцензії.


Висновки


  1. Закон № 3817 встановлює особливі правила для врегулювання ситуації з ліцензіями, які були видані за старими правилами:


  1. якщо ліцензія видана за старими правилами Закону №481, є чинною і сплаченою – жодних дій щодо оновлення проводити не потрібно;
  2. якщо закінчився або термін дії ліцензії, або є несплачений черговий платіж до набуття чинності Закону №3817 – обов'язково потрібно або доплатити, або оновити ліцензію;
  3. потрібно звернутися до податкової в разі припинення ліцензійної діяльності.


2. За невиконання цих дій, Закон №3817 передбачає штрафи як за діяльність без ліцензії.


Джерело: 7еminar