Парламент підтримав збільшення видатків для Сил оборони, а податковий законопроєкт відправив на повторне перше читання

3 вересня ВРУ підтримала за основу внесення змін до держбюджету-2024 з метою збільшення видатків сектору безпеки та оборони. Водночас законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу, який є системно пов'язаним зі змінами до держбюджету, парламентарі відправили на повторне перше читання

3 вересня ВРУ підтримала за основу внесення змін до держбюджету-2024 з метою збільшення видатків сектору безпеки та оборони на 495,3 млрд грн. Водночас законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу, який є системно пов'язаним зі змінами до держбюджету, парламентарі відправили на повторне перше читання.


Збільшення видатків сектору безпеки та оборони передбачено на загальну суму в 495,3 млрд грн.


Левовою часткою джерел покриття додаткових оборонних видатків (462,4 млрд грн або 93 %) передбачено збільшення доходів загального фонду держбюджету в межах діючих ставок, скорочення видатків на обслуговування і погашення держборгу, збільшення плану розміщень ОВДП, скорочення низки видатків у загальному та спеціальному фонді держбюджету, а саме:


1) збільшення доходів загального фонду державного бюджету на 120,8 млрд грн, зокрема:


  1. від перевиконання планових показників доходів держбюджету за січень-серпень 2024 року 99,8 млрд грн;
  2. додаткові надходження від акцизів на пальне 9,8 млрд грн;
  3. перерозподіл надходжень ПДФО зі спеціального фонду до загального у 4 кварталі 11,2 млрд грн;


2) скорочення видатків з обслуговування і погашення держборгу 115,4 млрд грн;

3) збільшення плану розміщень ОВДП на 216 млрд грн;

4) скорочення низки видатків у загальному та спеціальному фонді держбюджету на 10,6 млрд грн.


Натомість законопроєкт про зміни до Податкового кодексу, який парламентарі відправили на повторне перше читання, в чинній редакції передбачає:


1) підвищення ставки військового збору:


  1. для доходів фізичних осіб з 1,5 % до 5,0 %;
  2. для фізичних осіб підприємців – платників єдиного податку: 10 % у розрахунку з однієї мінімальної заробітної плати на місяць для ФОП першої, другої та четвертої груп та 1 % від доходу для платників єдиного податку третьої групи;


2) запровадження щомісячної сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств платниками податку, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним (за кожну АЗС), у розмірі:


  1. 60 тис. грн у разі реалізації двох та більше видів пального;
  2. 30 тис. грн у разі реалізації виключно скрапленого газу;
  3. 45 тис. грн у разі, якщо частка реалізації скрапленого газу у загальному обсязі реалізованого пального протягом місяця становить 50% і більше;


Для місць роздрібної торгівлі пальним, за адресою яких здійснюється роздрібна торгівля алкогольними напоями та/або тютюновими виробами:


  1. 80 тис. грн у разі реалізації двох та більше видів пального;
  2. 40 тис. грн у разі реалізації виключно скрапленого газу;
  3. 60 тис. грн у разі, якщо частка реалізації скрапленого газу у загальному обсязі реалізованого пального протягом місяця становить 50% і більше;


3) установлення 25 % ставки податку на прибуток для фінансових установ з 2025 року;

4) зміна податкового періоду подання звітності з ПДФО з квартального на місячний, це необхідно для моніторингу сум заробітних плат для запровадження механізму «економічного бронювання». Такий механізм наразі напрацьовують Мінекономіки спільно з Мінцифри.


Очікуємо в найкоротші терміни на підтримку ВРУ змін до Податкового кодексу під час повторного першого читання та змін до держбюджету-2024 у другому читанні.


Джерело: Мінфін