Про заброньованих у Дії не звітуємо

Порядок № 650, не передбачає обов’язку звітувати про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані засобами порталу Дія. Вся потрібна інформація є у базі даних

Головний висновок, який фахівці Мінекономіки зробити у листі від 29.08.2024 № 2704-20/64638-09:

Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затверджений постановою КМУ від 05.06.2024 №650 (далі Порядок № 650) не передбачає обов’язку звітувати про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані засобами порталу Дія.

Порядок № 650, не передбачає обов’язку звітувати про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані засобами порталу Дія. Вся потрібна інформація є у базі даних.


Своєю чергою п. 14 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 №76 (далі Порядок №76), зобов’язує органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації обов’язок складати щокварталу звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані саме згідно з Порядком №76. Звіт подають станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом за формою з додатка 6 до Порядку №76.


Але найцікавіше це те, що зазначено у примітках 2 та 3 до вищезгаданого звіту:


  1. у таблиці не зазначається чисельність військовозобов’язаних, заброньованих відповідно до переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджених розпорядженням КМУ від 18.03.2015 №493;
  2. у графі «Чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані» зазначається чисельність військовозобов’язаних, яким видано витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного.


Як відомо, під час бронювання через портал Дія витягів з наказу Мінекономіки не видають. Отже, й до звіту вони не мають потрапляти.


Нагадуємо звіт згідно із додатком 6 подається до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом:


  1. підприємствами, установами та організаціями, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт, надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань – центральним органам виконавчої влади, що здійснюють керівництво ЗС, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ або Мінстратегпрому;


  1. підприємствами, установами та організаціями, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період – центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування та/або реалізує державну політику у відповідній сфері, відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації (військовій адміністрації у разі її утворення), Секретаріатові КМУ, органам, які здійснюють управління державним майном, що забезпечує діяльність відповідно Президента України, ВР України та КМУ.


Джерело: лист Мінекономіки від 29.08.2024 № 2704-20/64638-09