Уряд схвалив Стратегію розвитку малого та середнього бізнесу до 2027 року

Ключовий принцип, як і для інших секторів економіки – відновлення за принципом «build back better», забезпечення впровадження принципів зеленого переходу, цифрова трансформація, інноваційний розвиток та інклюзивність бізнесу

Схвалено Стратегію відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва (МСП) на період до 2027 року.


Ключовий принцип, як і для інших секторів економіки – відновлення за принципом «build back better», забезпечення впровадження принципів зеленого переходу, цифрова трансформація, інноваційний розвиток та інклюзивність бізнесу.


Чотири основні цілі Стратегії:


1) Відновлення та полегшення ведення підприємництва: масштабна дерегуляція, доступ до капіталу (кредитна та грантова підтримка, краудфандинг, факторинг, лізинг), страхування воєнних ризиків, залучення МСП до публічних закупівель. KPI – підйом за позицією «Свобода ведення бізнесу» в Індексі економічної свободи зі 61 до 75+ балів зі 100 можливих.


2) Інноваційна, цифрова та зелена трансформація: галузеві кластери та наукові парки, цифровізація бізнес-процесів, технології штучного інтелекту, миттєві електронні розрахунки, професійні енергоаудити, зелена таксономія. KPI – збільшення наукоємності ВВП з 0,33% до 0,7%.


3) Розвиток людського капіталу та підприємництва: повернення українців з-за кордону, залучення іноземних фахівців, платформна зайнятість, колаборативна економіка, освітні програми, дуальна освіта, програми для жінок, ветеранів і людей з інвалідністю. KPI – зниження рівня безробіття з 18,3% до 11%.


4) Підвищення конкурентоспроможності та збільшення експорту: розширення діяльності ЕКА, співпраця з міжнародними мережами (такими як Enterprise Europe Network, Erasmus for Young Entrepreneurs), розвиток бренду «Зроблено в Україні», забезпечення підтримки в пошуку партнерів, веденні перемовин і запуску спільних ланцюгів доданої вартості тощо. KPI – збільшення кількості експортерів серед МСП з 27,3 тисячі до 35+ тисяч.


На погляд Данила Гетманцева, закладені KPI – це той мінімум, який ми точно маємо досягти, а краще його перевершити.


Є наш власний серйозний потенціал, є значні можливості, які відкриваються у процесі євроінтеграції (у тому числі фінансові), є готовність партнерів розширювати зв’язки, допомагати інтегруватись у європейське бізнес-середовище, пропонувати раніше недоступні опції через іноземні Агентства розвитку, які заходять в Україну, є амбіційні плани з відновлення держави та залучення інвестицій (де малий бізнес має відігравати дуже серйозну роль), і багато чого іншого…


Джерело: Данило Гетманцев