Один місячний подорожній лист автомобіля на одне авто не заборонено

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Чи може підприємство для обліку витрат пального в розрізі по автомобілях використовувати подорожній лист помісячно. Тобто 1 авто = 1 подорожній лист, у якому розписано кілометраж в розрізі по днях і витрати пального в розрізі по днях, але подорожній лист буде складатися в кінці кожного місяця?

Так, може. Оформлювати подорожній лист можна раз на місяць, але місячний подорожній лист однаково має фіксувати щоденні витрати паливно-мастильних матеріалів (ПММ). Вартості пального в подорожньому листі зазначати не потрібно.

 

Наразі законодавство не вимагає від підприємств оформляти подорожні листи щодня. Тобто вони мають право їх складати раз на тиждень або й раз на місяць. Але місячний подорожній лист однаково має фіксувати щоденні витрати ПММ.

 

Якщо ви обираєте такий варіант оформлення подорожнього листа, то варто пам’ятати, що просто зазначити показники спідометра на початок / кінець тижня / місяця і вивести загальний пробіг за тиждень / місяць та загальні витрати палива буде недостатньо. Принаймні при такому підході варто бути готовим сперечатися з податківцями за підтвердження витрат ПММ.

 

Такий подорожній лист, вважаємо, повинен усе одно заповнюватися щодня, і в ньому слід відображати щоденні показники спідометра (при виїзді та поверненні), щоденний маршрут, пробіг автомобіля за день, витрату пального за день.

 

Однак при направленні водія у відрядження на кілька днів реалізувати цей варіант не вдасться з об’єктивних причин. Кількаденне службове відрядження водія на автомобілі слід оформляти одним подорожнім листом на всю поїздку. При цьому, на нашу думку, відображати щоденний кілометраж і розраховувати щоденні витрати пального у подорожніх листах, виписаних на кількаденне відрядження, не потрібно.Адже для водія така поїздка вважається одним виробничим завданням і на окремі дні не ділиться.


Тож у подорожньому листі треба записати:


  1. фактичні витрати пального, як суму залишку пального перед початком відрядження та виданого пального, мінус залишок пального при поверненні автомобіля до початкового пункту;
  2. загальний пробіг, як різницю між показаннями спідометра при поверненні автомобіля та перед його виїздом у відрядження.

 

Нормативні витрати пального визначають виходячи із загального пробігу автомобіля протягом усього відрядження.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar


Шаблони та зразки документів:


Наказ про затвердження форми подорожнього листа вантажного автомобіля

Журнал обліку подорожніх листів

Подорожній лист вантажного автомобіля

Подорожній лист службового легкового автомобіля

Подорожній лист трактора

Подорожній лист службового легкового автомобіля

Подорожній лист вантажного автомобіля в міжнародному сполученні

Подорожній лист будівельної машини