ДПС оновила План перевірок: (не)знайдіть себе в ньому. З 1 вересня зросла ставка паливного акцизу. Нові ознаки доходів для 4ДФ.🙋‍♀️ Вечірній бухгалтер від 02.09.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні бухгалтерські новини на цей час. Радимо кращі статті та консультації дня, даємо зразки документів. І зовсім трошки професійного гумору 😉


Антисписок Шиндлера від ДПС


План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік оновлено станом на 30 серпня 2024 року. Зміни торкнулися лише І та ІІ розділів. І хоча до переліку осіб, яких планують перевірити податківці, додано не так і багато платників, ми радимо вам зазирнути до плану, щоб переконатися, що до вас не завітає ДПС. Новий план-графік дивіться за посиланням.


Товари з нікотином без акцизної марки заборонено


З 1 вересня 2024 р. товари з нікотином без акцизної марки заборонено ввозити, транспортувати, зберігати та реалізовувати для споживання на території України. Йдеться про продукцію за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2404 91 90 00. Що робити із залишками виробів, які до 01.09.2024 були виготовлені чи ввезенні до країни, але не мають акцизних марок? Дізнаєтеся тут.


Коротко про головне


Тиждень, що минув, був щедрим на важливі новини, які потрібно врахувати бухгалтеру у своїй роботі. Олена Афоніна підготувала випуск, з якого дізнаєтесь наступну інформацію:


  1. підвищення податків стає дедалі ближче;
  2. зарплатний Об’єднаний звіт стане щомісячним для економічного бронювання;
  3. нові обмеження для карткових розрахунків і критерії для волонтерів;
  4. оновлений порядок ведення касових операцій у національній валюті від НБУ тощо.


Дивитися відео


Зарплатно-кадрові пастки та контроль підзвітних коштів


НБУ вводить обмеження з картки на картку з 1 жовтня, але не для всіх.


А ДПС скоро отримає інформацію про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном. Тож тепер у разі невиконання норм законодавства з оплати праці кожного підприємця можуть очікувати зарплатно-кадрові пастки.


Усі ці питання розберемо на безкоштовному вебінарі 3 вересня. Також поговоримо про оформлення, розрахунок і податковий контроль відряджень та підзвітних коштів.


Безоплатна реєстрація


З 1 вересня підвищено акциз на пальне


Президент України підписав Закон про підвищення акцизів на пальне. Цей документ офіційно опубліковано 2 вересня. Отже, з 1 вересня 2024 року ставка акцизу для пального зросла, а саме:


  1. бензин – 242,6 євро/1 000 л;
  2. дизельне паливо – 177,6 євро/1 000 л;
  3. скраплений газ (пропан або суміш пропану з бутаном – 148 євро/1 000 л.


Наступний етап підвищення акцизів на пальне заплановано на 1 січня 2025 року.


Читаємо текст законопроєкту про підвищення податків


Нарешті оновлений текст доопрацьованого урядового законопроєкту про підвищення податків з'явився на сайті Верховної Ради. Його зареєстровано під номером №11416-д. Тепер всі охочі можуть ознайомитись з текстом. А наші експерти вже підготували детальний аналіз.


Власників пального занесуть до СЕА РПСЕ


Податківці планують удосконалити систему електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕА РПСЕ) в частині відображення в системі власників пального для виявлення фіктивних операцій, а також посилити контроль за сплатою акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового. Подробиці про чергові зміни до ПКУ за посиланням.


🎁 Редакція знову радує подаруночками


Сьогодні в подарунок ми підготували для Вас ексклюзивний довідник з військового обліку «Покроковий алгоритм оповіщення та вручення повісток працівникам»


Забрати подарунок


Довідник ознак доходів фізосіб оновлять


Мінфін планує внести зміни до нещодавно оновленого Довідника ознак доходів фізосіб для Додатка 4ДФ. Зокрема, мають намір ввести нову ознаку доходу фізичних осіб 212 та підкоригувати, відповідно до чинних норм податкового законодавства, ознаки доходів фізичних осіб 124, 125, 185, 204, 205. Деталі тут.


Календар бухгалтера


02 - 06 вересня 2024 року


Понеділок, 2 вересня останній день подання:


  1. Звіт про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин за серпень 2024 року (форма № 24-сг (місячна));
  2. Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур за серпень 2024 року (форма № 37-сг (місячна));


Відкрити повний перелік


Корисне для бухгалтера


  1. Який порядок проведення зустрічних звірок.
  2. В яких рядках декларації з ПДВ відображаються операції з ліквідації основних засобів.
  3. Чи сплачується ЄСВ, якщо рахунки платника заблоковано (арештовано).
  4. Про нові можливості електронного сервісу «Пенсійний калькулятор».
  5. Про спрощені умови провадження господарської діяльності в період воєнного (надзвичайного) стану.
  6. Стратегія розвитку малого та середнього бізнесу до 2027 року.


Вечірній Бухгалтер рекомендує ►


Обирайте передплату на Бухгалтерську Відеоплатформу №1 та отримуйте доступ до більше ніж 2200+ відеоматеріалів, понад 5700+ зразків та шаблонів документів, а також унікального сервісу «Особистий консультант» для отримання безлімітних щоденних консультацій.


Отримати доступ


Новини підготувала


Ваша з такою спекою не до гумору Редакція