Зовнішньому суміснику оплачують перші 5 днів лікарняного

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Як оплачувати лікарняний листок зовнішньому суміснику?

Ви оплачуєте тільки перші 5 днів лікарняного.

 

Статтею 22 Закону України від 23.09.1999 № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому КМУ.


ПФУ у листі від 12.01.2023 № 2800-030401-8/1720 роз'ясняв, що допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах призначається та надається застрахованим особам страхувальниками за основним місцем роботи, і лише у разі не реалізації застрахованою особою права на таку допомогу, вона надається за місцем роботи за сумісництвом.


Документальним підтвердженням не реалізації права застрахованої особи на страхову виплату у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності буде вмотивоване рішення страхувальника або уповноважених ним осіб про відмову в призначенні страхової виплати (лист ПФУ від 24.01.2023 № 2371-2159/Я-03/8-2800/23).


Тобто, якщо лікарняний оплачений на основному місці роботи, то за сумісництвом (в т.ч. і внутрішнім) його не оплачують.

Але в той же час в Порядку від 26.06.2015 р № 440 передбачено, що оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності здійснює роботодавець за рахунок власних коштів за основним місцем роботи та на роботі за сумісництвом.


Тобто з цих норм виходить, що перші 5 днів оплачують за обома місцями роботи, а допомогу за рахунок ПФУ тільки за основним місцем роботи. А у разі нереалізації такого права на основному місці роботи за сумісництвом. 


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar