Як передати оперативні відомості про трудові відносини через портал ПФУ

Як відомо, пп. 3 п. 3 постанови КМУ №650 роботодавців, які бронюють працівників, зобов’язали подавати до ПФУ відомості про рух працівників. Які саме відомості потрібно подати, у які строки та яким способом – відповідаємо у статті


Тобто причиною подання нових відомостей про працівників до ПФУ стало затвердження постанови КМУ від 05.06.2024 №650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» (далі – постанова №650). А саме пп. 3 п. 3 постанови №650.

 

Хто із роботодавців зобов’язаний інформувати ПФУ про зміни у трудових відносинах

 

Повідомлення обов'язково подають:

 

  1. органи державної влади;
  2. інші державні органи;
  3. органи місцевого самоврядування;
  4. підприємства, установи та організації, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
  5. підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

Про що слід інформувати ПФУ

 

До ПФУ передаються такі відомості про працівників:

 

  1. прийняття на роботу;
  2. переміщення з одного структурного підрозділу до іншого;
  3. переведення на іншу постійну посаду або роботу;
  4. звільнення;
  5. поновлення на роботі;
  6. тимчасове припинення дії трудового договору;
  7. відновлення дії трудового договору.

 

У який строк подаються відомості

 

У пп. 3 п. 3 постанови №650 вказано, що повідомлення слід подавати:

«…не пізніше ніж протягом наступного дня після прийняття працівника на роботу, переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, тимчасового припинення/відновлення дії трудового договору…».

З 1 серпня 2024 рок строк подання відомостей до ПФУ - не пізніше ніж протягом наступного дня після вказаних вище подій (змін у трудових відносинах).

 

Подати дані роботодавці можуть онлайн: в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

Передача оперативних відомостей про трудові відносини через портал ПФУ: алгоритм дій

 

КРОК 1. Зайдіть на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Натисніть кнопку «Вхід», ідентифікуйте себе як юридичну особу, підтвердьте вхід за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та паролю до нього і натисніть кнопку «Увійти».

 

КРОК 2. В особистому кабінеті страхувальника (в меню зліва) зайдіть у розділ «Комунікації з ПФУ» та оберіть опцію «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)».

 

КРОК 3. У спливаючому вікні «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)» з наданого переліку оберіть опцію «Повідомлення про зміни в трудових відносинах (Подати відомості по особі)».

 

КРОК 4. У полі повідомлення внесіть необхідні дані про особу (обов’язкові поля позначені зірочкою – *) та натисніть кнопку «Додати запис».

 

КРОК 5. У вікні «Запис про трудову діяльність» заповніть тип події, атрибут події, дату події та внесіть реквізити документа-підстави. Натисніть «Зберегти».

 

 

Довідково

 Як визначити «Порядковий номер» місця трудових відносин?

За роз’ясненням ПФУ подання відомостей здійснюється через особистий кабінет страхувальника (роботодавця) на вебпорталі електронних послуг ПФУ, зокрема у розділі «Комунікації з ПФУ», опція «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)».

 

Один із атрибутів, які слід заповнити – «Порядковий номер місця трудових відносин».

 

У роз’ясненні ПФУ вказано, що

«унікальний номер підприємства (установи), однаковий для всіх записів паперового документу про трудові відносини по одному підприємству (установі), незалежно від зміни назви організації, що відбувалися в період перебування застрахованої особи у трудових відносинах з цим підприємством (установою)».

Порядковий номер можна визначити на підставі трудової книжки працівника (у паперовій чи електронній формі), порахувавши всіх його попередніх роботодавців.

 

Надалі при поданні цим же роботодавцем нових відомостей про зміни у трудових відносинах із працівником цей порядковий номер місця трудових відносин не змінюється.

 

КРОК 6. Перевірте дані сформованого повідомлення та натисніть кнопку «Підписати та відправити в ПФУ».

Про новий механізм оновлення даних про зміни в трудових відносинах через ПФУ для бронювання розповідає Ольга Хільчук у своєму відео

 


 

Чи передбачено штраф за непередачу відомостей на портал ПФУ

 

Штраф не передбачений. Однак рішення про бронювання працівника не буде прийнято, якщо в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування про працівника, який включений до списків на бронювання, будуть вказані неактуальні дані.

 

Джерело: 7еminar