Не можна утримувати із зарплати працівника 70% доходу за виконавчими листами

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

З працівника утримуються аліменти по двом виконавчим провадженням в розмірі 25% та 25% борг. Надійшов третій виконавчий лист на відшкодування боргу в розмірі 20%. Чи може підприємство стягувати з працівника 70% чи тільки 50%?

Ні, не можна.

 

Згідно зі ст. 26 Закону України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці» при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати двадцяти відсотків, а у випадках, передбачених законодавством, п'ятдесяти відсотків заробітної плати, що належить до виплати працівникам.


Ці обмеження не поширюються на відрахування із заробітної плати при відбуванні покарання у вигляді виправних робіт і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 відсотків.

 

Оскільки наведені у питанні стягнення не стосуються виключно аліментів на неповнолітніх дітей, розмір відрахувань із працівника у такому випадку не може перевищувати 50% від зарплати після оподаткування ПДФО та військовим збором.

 

Вам потрібно повідомити державного чи приватного виконавця, який видав постанову про стягнення 20% боргу, про неможливість виконання його вимоги.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar