За продаж лотерейних квитків без ліцензії – штраф

У судовому порядку було накладено штраф на відповідача за проведення розіграшу (гри), яка відповідає ознакам лотереї

Суд підтримав позицію ДПС щодо правомірності прийнятого Комісією з регулювання азартних ігор та лотерей рішення врахувати у подальшій діяльності встановлені факти порушень відповідачем вимог пункту 2 частини 1, частини 3 статті 15 та частини 1 статті 24 Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор».


Суд вказав, що факт оплатного набуття учасником права на участь у розіграші безпосередньо підтверджуються умовами такого розіграшу, з огляду на що, висновується, відповідачем було проведено розіграш (гру), яка відповідає ознакам лотереї, а саме:


  1. гра, проведена відповідачем, була масова;
  2. передбачала призовний (виграшний) фонд між її учасниками;
  3. перемога у грі (розіграші) мала випадковий характер;
  4. територія проведення (розповсюдження) гри (розіграшу) поширювалась за межі однієї будівлі (споруди);
  5. носила оплатний характер, тобто передбачала внесення учасниками розіграшу (гри) грошових коштів та отримання ним відповідного лотерейного квитка.


Фактично, відповідач реалізовував у грі (розіграші) майно – «лотерейні квитки» за внесення учасником розіграшу (гри) депозиту в грошовому еквіваленті 400 грн за один лотерейний квиток, тобто, проводив лотерею без отримання відповідної ліцензії (що відповідає визначенню лотерея, без відповідної ліценції, що є підставою для застосування фінансових санкцій).


Порушення, допущене відповідачем (проведення гри (розіграшу), яка(ий) має ознаки лотереї), відповідає складу порушення, яке визначено у частині 2 статті 14 Закону України від 06.09.2012 №5204-VI «Про державні лотереї в Україні» і має своїм наслідком застосування відповідних санкцій.


Джерело: ДПС