Бізнес проти запропонованих змін до Порядку блокування ПН та РК

Оприлюднено проєкти нормативно-правових актів, норми яких будуть значно ускладнювати адміністрування ПДВ в частині реєстрації ПН та РК на експортні операції. Деталі – далі

Нещодавно, ДПС оприлюднила:


  1. проєкт постанови КМУ «Про внесення змін Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»;
  2. проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».


На думку бізнесу запропоновані нововведення фактично створять значні ризики для нормального та безперебійного функціонування аграрної галузі. Адже запропонована редакція змін до постанови КМУ №1165 ускладнюватиме адміністрування ПДВ в частині реєстрації ПН та РК на експортні операції з кількох причин.


По-перше, підприємства, що виконують умову щодо повернення експортної виручки у розмірі не менше 80%, повинні будуть реєструвати ПН та РК в загальному порядку та втрачати час та ресурси на такі дії.


По-друге, перевірка на безумовну реєстрацію таких ПН та РК в більшості випадків у великих підприємств не буде позитивною, оскільки можуть не виконуватися дрібні умови, як от невчасна подача звітності та наявність незначної суми податкового боргу, що відображається в інтегрованій картці платника органами ДПС у період переходу від адміністративного оскарження рішень ДПС до судового.


По-третє, формула, яка використовується для обрахунку загального обсягу операцій із вивозу за межі митної території України, містить показник суми придбання у ризикового контрагента, рішення про ризиковість якого в подальшому може бути скасована ДПС або судом.


Джерело: Європейська Бізнес Асоціація