Нова УПК про правила звільнення від ПДВ операцій з будівництва житла

Нова Узагальнююча податкова консультація (УПК) від Мінфіну щодо окремих питань застосування режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість, встановленого пунктом 197.15 ПКУ

Мінфін наказом від 09.08.2024 №397 затвердив Узагальнюючу податкову консультацію (УПК) щодо окремих питань застосування режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість, встановленого пунктом 197.15 ПКУ.


Ознайомитись можна тут.


Водночас, новодимо відповіді на запитання, що були розглянуті в даній УПК:

Питання 1. Що саме розуміється під формулюванням «будівництво житла», визначеним у пункті 197.15 ПКУ?

З урахуванням норм п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону № 3038-VI, ст. 5 і 13 Закону № 2518-IX під формулюванням «будівництво житла», що застосовується у п. 197.15 ПКУ, розуміється: нове будівництво житла, реконструкція житла, реставрація житла та капітальний ремонт житла.

Питання 2. Чи належать до поняття «житло» житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості?

Так, належать.

Питання 3. Чи звільняються від оподаткування ПДВ операції генерального підрядника (платника податку на додану вартість) з постачання замовнику будівельно-монтажних робіт з нового будівництва житла, реконструкції житла, реставрації житла та капітального ремонту житла, якщо оплата таких робіт відбувається за рахунок державних коштів?

Так, такі операції звільняються від оподаткування ПДВ.

Питання 4. Чи потрібно нараховувати ПДВ на вартість (ціну) будівельно-монтажних робіт з будівництва житла (у тому числі нового будівництва житла, реконструкції житла, реставрації житла та капітального ремонту житла), що постачаються генеральним підрядником (платником ПДВ) замовнику, якщо оплата таких робіт відбувається за рахунок державних коштів?

Ні, не потрібно.

Питання 5. Яким чином генеральному підряднику (платнику ПДВ) відкоригувати податкові зобов’язання з податку на додану вартість, що були нараховані за операцією з постачання замовнику будівельно-монтажних робіт з будівництва житла за рахунок державних коштів, яка підлягала звільненню від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ПКУ?

Генеральному підряднику (платнику ПДВ) необхідно відкоригувати такі податкові зобов’язання з податку на додану вартість за правилами, встановленими ст. 192 ПКУ. Зокрема, генеральний підрядник (платник ПДВ) зобов’язаний:


  1. повернути замовнику суму попередньо нарахованого ПДВ;
  2. скласти розрахунок коригування до податкової накладної, яка була складена з нарахуванням податку на додану вартість, в якому вказати зі знаком «-» показники щодо поставлених будівельно-монтажних робіт з будівництва житла за рахунок державних коштів. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН замовником;
  3. скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на операцію з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва житла за рахунок державних коштів, яка підлягала звільненню від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ПКУ, без нарахування податку (з позначкою «Без ПДВ»).


Водночас генеральному підряднику (платнику ПДВ) необхідно враховувати, що розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН та відповідно в такому випадку відсутні підстави для зменшення податкових зобов’язань з ПДВ.

Питання 6. Чи зобов’язаний генеральний підрядник (платник ПДВ) при здійсненні операцій, які підлягають звільненню від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ПКУ, здійснити нарахування податкових зобов’язань з ПДВ та скласти зведену податкову накладну за правилами, встановленими п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, якщо придбані ним товари / послуги, необоротні активи з ПДВ призначені для використання або починають використовуватися у повній мірі в таких операціях?

При здійсненні операцій, які підлягають звільненню від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ПКУ, генеральний підрядник (платник податку на додану вартість) зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання з податку на додану вартість та скласти зведену податкову накладну:


  1. за правилами, встановленими пунктом 198.5 статті 198 розділу V ПКУ, у випадку, якщо товари / послуги та необоротні активи (наприклад, будівельні матеріали, обладнання, послуги із спорудження житла), які придбавалися з податком на додану вартість, призначені для використання або починають використовуватися виключно в неоподатковуваних операціях, зокрема в операціях, які підлягають звільненню від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ПКУ;


або


  1. за правилами, встановленими п. 199.1 ПКУ, − у випадку, якщо товари / послуги та необоротні активи (наприклад, будівельні матеріали, обладнання), які придбавалися з ПДВ, частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково в неоподатковуваних операціях, зокрема в операціях, які підлягають звільненню від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ПКУ.
Питання 7. Чи зобов’язаний замовник будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти, компенсувати генеральному підряднику витрати на сплату ПДВ за товарами / послугами, необоротними активами (у тому числі, що надані субпідрядними організаціями), які призначені для використання або починають використовуватися повною мірою в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ПКУ?

Так, оскільки ПДВ по товарах / послугах, які придбавалися з цим податком та призначені для використання або починають використовуватися в операціях, що підлягають звільненню від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ПКУ, включається до собівартості будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти.

Питання 8. Чи підлягають звільненню від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ПКУ роботи, виконані субпідрядниками за договорами, укладеними з генпідрядниками, щодо виконання окремих робіт при будівництві доступного житла та житла, що будується за державні кошти?

Суб’єкти господарювання – платники ПДВ (субпідрядники), які виконують роботи для забезпечення будівництва житла за державні кошти за договорами, укладеними з генпідрядником, застосовують пільгу, визначену п. 197.15 ПКУ, у разі, якщо оплата за такі роботи здійснюється за кошти державного та/або місцевого бюджетів, які передбачені в законі про Державний бюджет України та/або в рішенні про місцевий бюджет на відповідний бюджетний період, та яка надходить безпосередньо на рахунки субпідрядників з відповідного рахунку, відкритого у Державній казначейській службі України.

Питання 9. Як визначити, що операції, які передбачені п. 197.15 ПКУ, здійснюються за державні кошти?

Операції, передбачені п. 197.15 ПКУ, здійснюються за державні кошти, якщо фінансування таких операцій здійснюється за кошти державного та/або місцевого бюджетів, які передбачені в законі про Державний бюджет України та/або в рішенні про місцевий бюджет на відповідний бюджетний період, та оплата за такі операції надходить з відповідного рахунку, відкритого у Державній казначейській службі України.


Джерело: ДПС