Курсові різниці: облік та розрахунок

У яких випадках, на яку дату та за якими статтями визначаються курсові різниці? Як в обліковій політиці сформулювати метод та порядок визначення курсових різниць? Як налаштувати, розрахувати та документально оформити курсові різниці в BAS Бухгалтерія? Деталі – у публікації


Курсові різниці: правила розрахунку


Правила розрахунку курсових різниць регулюються Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів».


У разі здійснення авансових платежів в іноземній валюті постачальникові частинами та одержання частинами від постачальника немонетарних активів (робіт, послуг) вартість одержаних активів (робіт, послуг) визнається за сумою авансових платежів із застосуванням валютних курсів, виходячи з послідовності здійснення авансових платежів.


У разі одержання від покупця авансових платежів в іноземній валюті частинами та відвантаження частинами покупцеві немонетарних активів (робіт, послуг) дохід від реалізації активів (робіт, послуг) визнається за сумою авансових платежів із застосування валютних курсів, виходячи з послідовності одержання авансових платежів.


Отже, у разі здійснення авансових платежів в іноземній валюті, будь-яких, чи то нам від покупців, чи то ми платимо постачальнику, ніяких надалі курсових різниць не виникають. Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової політики).


Монетарні статті, за якими визначаються курсові різниці та дата їх визначення


Що таке монетарні статті?


Дивимося це у визначеннях понять НП(С)БО.

Монетарні статті – це статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів.

Тобто монетарні статті – це грошові кошти на рахунку 312 або грошові зобов'язання, знову ж таки, або наші від покупців, або наші постачальникам.


Тобто, Д-т 362 рахунку (товари, послуги надані покупцям) та К-т 632 рахунку (заборгованість перед постачальниками за отримані товари, роботи, послуги), Д-т 312 рахунку (залишки на валютному рахунку).


Коли саме проводимо визначення курсових різниць? На дату балансу. Що це означає?


У кожного будуть різні дати балансу. Якщо ви подаєте фінансову звітність чотири рази по кварталах, то у вас буде чотири дати балансу. Якщо тільки річну фінансову звітність, то буде одна дата балансу на 31 грудня.


На дату операції, якщо ми купили – перша подія, далі на кожну дату оплати буде курсова різниця. Продали – перша подія, знову на кожну дату оплати буде курсова різниця.


В межах операції чи за всією статтею? Колеги проговорімо ще цей момент, що означає «в межах операції» та «за всією статтею»?


Хто веде облік в BAS Бухгалтерія, будьте уважні, програма нараховує курсові різниці саме в межах операції типово, тому треба цей метод зафіксувати в обліковій політиці.


Тримайте приклад, як сформулювати для облікової політики:

Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату проведення розрахунків в межах операції.

Як налаштувати в BAS Бухгалтерія?


Коли ми відкриваємо план рахунків, маємо там монетарні статті та немонетарні статті. На закладці «Не монетарній статті» бачимо налаштування по рахунку 632 та 362. Відмічаємо галочкою немонетарні статті, програма автоматично буде розуміти яка стаття монетарна. Ці налаштування можуть вже бути в програмі, головне, щоб ви знали де їх подивитися і де перевірити.


Як рахувати курсові різниці?


Розрахунок курсових різниць здійснюється на дату балансу документом «Закриття місяця». А на дату операції курсові різниці формуються платіжними документами. Програма розраховує курсові різниці самостійно, головне слідкувати за коректністю курсів у довіднику валют. Радимо завжди перед подачею звітності перевіряти правильність нарахування.


Документальне оформлення


Якими документами оформити розрахунок курсових різниць?


В BAS Бухгалтерія документ закриття місяця має друковану форму довідки-розрахунку «Переоцінки валютних коштів» на дату балансу.


А от довідки розрахунку курсових різниць на дату операцій немає, доведеться їх зробити самостійно. Рахунки обліку для обліку курсових різниць, що виникають в результаті між курсами НБУ на різні дати, використовуємо 714 «Дохід від операційної курсової різниці» та 945 «Втрати від операційної курсової різниці».


Для обліку курсових різниць, що виникають в результаті різниці між курсом НБУ та комерційним курсом, використовуємо такі рахунки: 711 «Дохід від купівлі-продажу іноземної валюти» та 942 «Витрати на купівлю-продаж іноземної валюти». Вони виникають тільки по операціях купівлі-продажу валюти.


Висновки


  1. Курсові різниці виникають тільки за монетарними статтями, це рахунок 312, 362, 632 при після оплаті.
  2. Визначення курсових різниць проводиться на дату балансу, а також на дату операції.
  3. BAS Бухгалтерія рахує на дату операції. Необхідно зафіксувати це в обліковій політиці.
  4. BAS Бухгалтерія формує довідку-розрахунок тільки на дату балансу, на дату операції необхідно зробити це самостійно.
  5. Облік курсових різниць між курсами НБУ на різні дати відображається на рахунках 714 та 945.
  6. Облік курсових різниць між курсом НБУ та комерційним курсом відображається на рахунках 711 та 942.


Джерело: 7еminar