Як закрити ФОП: покроковий алгоритм

Про те, як повністю закрити ФОП, знятись з обліку в ДПС, закрити всі рахунки дізнаєтесь у статті. Тримайте покроковий алгоритм подання заяви до державного реєстратора. Також розповідаємо, як подати електронну заяву через особистий кабінет на Порталі Дія


Крок 1. Звільнення найманих працівників


У разі припинення підприємницької діяльності підставами для звільнення найманих працівників ФОП можуть бути:


  1. за угодою сторін (п.1 ст. 36 КЗпП). Звільнення може відбуватися «день у день»;
  2. за власним бажанням працівника (ст. 38 і ст. 39 КЗпП). Працівник повинен попередити роботодавця за два тижні, але оскільки в умовах припинення підприємницької діяльності ФОП зацікавлений у звільненні працівника, то можна розірвати трудовий договір і до закінчення 2-тижневого строку, оскільки КЗпП не містить таких заборон;
  3. за ініціативою роботодавця — ФОП (п.1 ст. 40 КЗпП). ФОП попереджає працівників персонально не пізніше ніж за 2 місяці (ч.1 ст. 49-2 КЗпП).
Важливо! При звільненні за цією підставою працівнику потрібно виплатити вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП). Суму допомоги розраховують відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 №100

Процедура звільнення працівників передбачає виконання наступних кроків:


  1. Працівник пише заяву на звільнення.
  2. Якщо ФОП використовує форму трудового договору, у заключній частині якого є пункт про розірвання договору, то його потрібно заповнити і підписати обома сторонами.
  3. ФОП видає наказ про звільнення та ознайомлює працівника з наказом під підпис. В день звільнення працівнику потрібно видати копію наказу (розпорядження) про звільнення (ст. 47 КЗпП).
  4. В день звільнення працівнику потрібно видати письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні (ст. 116 КЗпП). Повідомлення складається в двох екземплярах - по одному для кожної із сторін. На екземплярі ФОП працівник ставить дату отримання і підпис (зразок повідомлення див. далі).
  5. В день звільнення з працівником потрібно провести остаточний розрахунок по всім належним йому сумам. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ст. 116 КЗпП).
  6. На вимогу працівника ФОП вносить належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.
Важливо! Згідно з п. 4 розд. І Порядку № 4 подання платником Податкового Розрахунку за період, у якому проводилась процедура припинення, здійснюється до завершення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП.

Це означає, що після подання Заяви про припинення підприємницької діяльності, можна до завершення звітного кварталу, в якому відбулось припинення ФОП, подати Податковий розрахунок за найманих працівників.


Крок 2. Перевірка заборгованостей


1. Проводимо остаточні розрахунки з покупцями та постачальниками.


Якщо заборгували оплати постачальникам або орендодавцю, то навіть якщо закриєте ФОП, на вас можуть подати до суду як на звичайну фізособу, адже підприємці відповідають за зобов'язаннями своїм майном (ст. 52 ЦКУ).

Важливо! Всі оплати від покупців потрібно отримати в період перебування в статусі ФОП. Дохід, який буде отриманий на підприємницький рахунок після втрати статусу ФОП, оподатковується за правилами, визначеними ПКУ для фізичних осіб - 18% ПДФО та 1,5% ВЗ. Крім того, отримання такого доходу передбачає подання Податкової декларації про майновий стан і доходи

2. Перевіряємо відсутність заборгованості по сплаті податків податків «за себе» та податків із заробітної плати по найманим працівникам.


Це можна зробити в розділі «Стан розрахунків з бюджетом» в Електронному кабінеті платника податків.


3. ФОП 1 та 2 групи потрібно сплатити єдиний податок та ЄСВ за повний місяць, в якому подано заяву держреєстратору, та провести остаточні розрахунки (див. далі Кроки 6 та 7).

Важливо! ФОП 1 та 2 груп можуть застосувати пільгу щодо ЄСВ за період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України (п.9.1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ). Але у такому разі страховий стаж за такий період не нараховується (ст. 24 Закону України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»)

4. ФОП 3 групи платить єдиний податок у 10-денний термін після граничного терміну, встановленого для подання Податкової декларації (див. далі Кроки 6 та 7).


Крок 3. РРО / ПРРО. Форма 20-ОПП. Ліцензії


1. ФОП спочатку потрібно скасувати діючі ліцензії.


2. Для ФОП, який застосовує ПРРО:


  1. після внесення запису до ЄДР про державну реєстрацію припинення ФОП реєстрація ПРРО скасовується автоматично фіскальним сервером (п. 3 розд. III Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 №317).


3. Для ФОП, який застосовує РРО:


  1. РРО потрібно розпломбувати та зняти з реєстрації в ДПІ. За необхідності подається 20-ОПП. Для розпломбування звертаємося до сервісного центру, який самостійно направляє довідку про розпломбування в ДПС, а ФОП подає до контролюючих органів заяву за формою № 4-РРО (п. 1 гл. 4 Порядку №547).


Крок 4. Закриття розрахункових рахунків


Строки закриття підприємницького рахунку ФОП законодавством не визначено. Тому закрити розрахунковий рахунок можна як ДО так і ПІСЛЯ припинення підприємницької діяльності. Це убезпечить ФОП від надходження коштів на підприємницький рахунок після припинення підприємницької діяльності і виключення із Реєстру платників єдиного податку.


Для закриття підприємницького рахунку ФОП подає відповідну заяву до відділення банку.


Також потрібно отримати виписки про рух коштів на рахунках за останні 3 роки, які будуть потрібні при проведенні перевірки контролюючими органами щодо правильності нарахування податків і зборів.


Після закінчення процедури закриття розрахункового рахунку банк на вимогу ФОП видає Довідку про закриття підприємницького рахунку.


Крок 5. Подання заяви держреєстратору про припинення ФОП


Варіант 1. Подання Заяви про припинення через держреєстратора ФОП подає держреєстратору заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за формою 1 (затверджена наказом Мінюсту від 18.11.2016 №3268/5 у редакції наказу від 19.05.2020 №1716/5).


Заяву можна подати в паперовому вигляді особисто або через представника. Представник крім паспорта повинен пред’явити оригінал або нотаріально засвідчену копію довіреності.


Заяву про припинення підприємницької діяльності по формі 1 можна подати до будь-якого держреєстратора на території України, оскільки на державну реєстрацію ФОП не розповсюджується принцип територіальності.


Державний реєстратор протягом 24 годин після надходження документів, поданих для реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, зобов’язаний внести відомості до ЄДР (ст. 26 Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»). Також реєстратор надсилає цю інформацію до ДПС, органів статистики, Пенсійного фонду.


Варіант 2. Припинення ФОП через «Дію».


Для цього потрібно на Порталі «Дія» пройти кілька кроків:


  1. Генеруємо електронний підпис (кваліфікований електронний підпис).
  2. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на
  3. diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.
  4. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги. Вся важлива інформація вже зберігається в системі – Ви маєте лише перевірити, чи вона вірна, та підписати заяву за допомогою вашого електронного підпису. Подання заяви держреєстратору про припинення ФОП
  5. Підписану заяву буде автоматично надіслано до реєстратора, інформацію про закриття також надіслано до податкової служби.
  6. Статус заяви можна перевірити у кабінеті громадянина. Повідомлення про закриття ФОП з’явиться у кабінеті та буде відправлено електронною поштою.
  7. Реєстратор вносить інформацію про закриття ФОП до ЄДР та інформує податковий орган, де було зареєстровано фізичну особу-підприємця, що цей ФОП закрито.
  8. Якщо Ви працювали зі спрощеною системою оподаткування, Вас буде виключено з реєстру платників єдиного податку й реєстру платників ПДВ.


З цього моменту ФОП вважається закритим.


Крок 6. Подання ліквідаційної звітності


У випадку наявності в ЄДР інформації про припинення підприємницької діяльності електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється (п. 42.6 ПКУ). Тому остання Декларація подається особисто ФОП (уповноваженою на це особою) або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Проте зазвичай ФОП мають можливість подати ліквідаційні звіти в електронному вигляді.


ФОП, щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності, подають Декларації востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації (п. 49.18.2 та 49.18.8 ПКУ).


У складі ліквідаційної Декларації подається Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». ФОП, які звільняються від сплати ЄСВ «за себе» відповідно до норм Закону №1058 у складі декларації Додаток 1 не подають.


Декларація з Додатком 1 подається з типом форми «Звітна». Слід врахувати особливості складання Декларації:


  1. у полі 8 «Особливі відмітки» Декларації у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» проставляється позначка «+»;
  2. у розд. 5 Додатку 1 в полі «після припинення» «Тип форми» проставляється позначка «Х», при цьому одночасно заповнюється розд. 6;
  3. у розд. 6 Додатку 1 дата державної реєстрації припинення;
  4. у розд. 8 Додатку 1 вказується період перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування, як платника єдиного внеску у звітному році та у комірці «з» зазначається «01» – перший календарний день у місяці; в комірці «по» – дата державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, у полі «Код категорії застрахованої особи» зазначається цифра «6»;
  5. рядки та графи у розд. 9 Додатку 1 заповнюються в розрізі місяців за період визначений у розд. 8. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4. Значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1 переноситься до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розд. VІІ Декларації.


Джерело: 7еminar