Хто такі «дропи» і як НБУ буде боротися з ними. Поширені помилки в заявах-розрахунках на лікарняні. Як оновити особисті дані на вебпорталі ПФУ.🙋‍♀️ Вечірній бухгалтер від 14.08.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні бухгалтерські новини на цей час. Радимо кращі статті та консультації дня, даємо зразки документів. І зовсім трошки професійного гумору 😉

Врятувати казну за 3 місяці


Найближчого пленарного тижня Комітет для розгляду урядового законопроєкту щодо підвищення податків збирати не будуть. Про це повідомив пан Железняк. А ще він констатував, що цей проєкт не має підтримки у ВРУ. На жаль, через це дірка в бюджеті не зменшиться, і на збір потрібної суми залишиться не 4 місяці, а 3.


Зі свого боку, бізнес спільнота не полишає спроби запропонувати альтернативи до урядового законопроєкту. Головні пропозиції бізнесу за посиланням, зокрема це підвищення ПДВ на 3%. Вони наполягають, що дохід від підвищення ставки ПДФО спрогнозувати надто складно.


НБУ планує обмежити не лише перекази


Рішення НБУ щодо обмежень Р2Р-переказів правління НБУ, ймовірно, ухвалить вже цього тижня. Йдеться про обмеження у 100 000 грн на місяць та максимальних 30 переказів «на вихід». Обіцяють, що такі обмеження не зачеплять волонтерів, і банки вже зараз складають відповідні списки.


Водночас НБУ прийме низку рішень щодо боротьби з «дропами». Хто такі «дропи» і навіщо з ними боротись, розповідаємо за посиланням.


Індексація зарплати за вересень 2024 року: приклади розрахунків


👆 Подивившись відео, ви дізнаєтесь:


  1. Як проіндексувати зарплату для різних базових місяців.
  2. Про індексацію зарплати у вересні.
  3. Як проіндексувати зарплату за допомогою калькулятора на платформі 7eminar.com.


Дивитися відео


За неоновлені відомості про бенефіціарів штрафуватимуть


Мін'юст нагадує про обов’язок юридичних осіб підтримувати відомості про КБВ та структуру власності юридичної особи в актуальному стані. Починаючи з 1 вересня, у разі набуття чинності Порядку повідомлення №2542/5, у разі виявлення недостовірної інформації, що міститься в ЄДР щодо кінцевих бенефіціарних власників, юридичних осіб штрафуватимуть — штраф може сягати 340 000 грн.


Стаж із трудової беремо до 2001 року


До 27.02.2001 документальним підтвердженням набутого страхового стажу є дані з трудової книжки працівника. А у випадку відсутності запису про трудові відносини в трудовій книжці, такий період підтверджується відповідною довідкою роботодавця чи архівної установи. Детальніше за посиланням.


До речі, про найпоширеніші помилки в електронних заявах-розрахунках, яких припускаються страхувальники, розповіли у ПФУ.


Від створення підприємства до введення залишків


Запрошуємо на новий курс, на якому розберемо наскрізний приклад ведення обліку в програмі BAS:


✔️ створення підприємства;

✔️ введення параметрів обліку, довідників;

✔️ введення залишків;

✔️ кадрового обліку;

✔️ нарахування зарплати до закриття звітного періоду;

✔️ складання звітів.


👉 Ви не передплатник? Отакої! Ставайте ним за декілька кліків за цим посиланням 😉


Перейти до курсу


Коли ФОП не звітує з ЄСВ за себе


Податківці, всупереч своїм усним вимогам щодо подання пустої звітності, навели випадки, у яких ФОП та особи, що провадять незалежну професійну діяльність, не заповнюють та не подають у складі податкової декларації ЄСВ-звітність за себе (Додаток ЄСВ 1, Додаток 1).


🎁 Редакція знову радує подаруночками


Сьогодні в подарунок ми підготували для Вас суперкорисний чекліст бухгалтера «ТОП 7 правил (не)нарахування індексації у серпні 2024 року»


Забрати подарунок


Через пропущене тире у назві постачальника ПН не заблокують


Орфографічна помилка у ПН, а саме, якщо у назві продавця пропущено «тире», не є такою, що заважає ідентифікувати здійснену операцію. Тому така помилка не може бути єдиною підставою для визнання ПН такою, що складена з порушенням норм ПКУ.


Корисне для бухгалтера


  1. Комітет рекомендує ВРУ прийняти за основу законопроєкт №11418 про використання паперових лікарняних водночас з електронними.
  2. Як оновити особисті дані на вебпорталі ПФУ?
  3. Які умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності
  4. Що робити, якщо неможливо перевести на іншу роботу працівника, стан здоров’я якого не дозволяє продовжувати роботу
  5. Великі платники податків можуть складати та надавати до ДПС стандартний аудиторський файл (SAF-T UA)


Вечірній Бухгалтер рекомендує ►


Обирайте передплату на Бухгалтерську Відеоплатформу №1 та отримуйте доступ до більше ніж 2100+ відеоматеріалів, понад 5100+ зразків та шаблонів документів, а також унікального сервісу «Особистий консультант» для отримання безлімітних щоденних консультацій.


Отримати доступ


Новини підготувала


Ваша знає, що середа — це маленька п’ятниця Редакція