Під час складання ПН у назві продавця пропущено «тире»: що з податковим кредитом

Орфографічна помилка у ПН, а саме якщо у назві продавця пропущено «тире», не є такою, що заважає ідентифікувати здійснену операцію (її зміст, період, сторони, суму нарахованого податку тощо)

Правила складання податкової накладної (ПН) регулює ст. 201 ПКУ та Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 №1307.


Так, у ПН зазначаються в окремих рядках обов'язкові реквізити, зокрема повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг; повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг (пп. «в» і «д» ст. 201 ПКУ).


Тому реквізит «назва продавця товарів/послуг», який віднесено до складу обов'язкових, має відповідати формулюванню у статутних документах.


Водночас помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не можуть бути причиною неприйняття ПН у електронному вигляді, як визначено п. 201.10 ПКУ.


Враховуючи норми ст. 198 та п. 201.10 ПКУ, покупець:


  1. формує податковий кредит за операцією з придбання товарів/послуг на підставі ПН, складеної постачальником за такою операцією, за допомогою якої можливо ідентифікувати здійснену операцію,
  2. та не має права включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у ПН, у якій допущено помилку в обов'язкових реквізитах визначених п. 201.1 ПКУ, якщо помилки в реквізитах такої ПН заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст.


Орфографічна помилка у ПН, а саме якщо у назві продавця пропущено «тире», не є такою, що заважає ідентифікувати здійснену операцію (її зміст, період, сторони, суму нарахованого податку тощо). Тому така орфографічна помилка не може бути єдиною підставою для визнання ПН такою, що складена з порушенням норм ПКУ. Та відповідно не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту, сформованого за такою ПН покупцем.


Джерело: ІПК від 27.03.2024 №1666/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК