Які періоди доходів включаються для обрахунку пенсій

Для обчислення пенсії враховується зарплата за весь період страхового стажу з 1 липня 2000 року, без необхідності подання довідок, оскільки дані зберігаються в Реєстрі застрахованих осіб. Зарплату за період до 1 липня 2000 року можна врахувати за бажанням пенсіонера за умови надання довідки, підтвердженої первинними документами, для 60 місяців стажу підряд

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За цей період індивідуальні відомості зберігаються в Реєстрі застрахованих осіб, тому пенсіонеру не потрібно збирати довідки про заробітну плату.


Що стосується заробітної плати за періоди роботи до 1 липня 2000 року, то за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами, додатково може бути враховано зарплату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року.


Якщо ж страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, таку заробітну плату слід надавати обов'язково. Дана норма визначена ст. 40 Закону України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».


Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами.


У разі якщо за період з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні відомості, необхідні для призначення пенсії військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейським, особам рядового і начальницького складу, заробітна плата (дохід) обчислюється на підставі довідки про нараховані суми грошового забезпечення та сплачені страхові внески встановленої форми.


Джерело: ПФУ