Відсутність черг та медогляду, електронний документообіг і відеоприйом: реформа МСЕК

Законопроєкт №11225, підтриманий у першому читанні, пропонує змінити процедуру медико-соціальної експертизи (МСЕК) для надання статусу людини з інвалідністю. Основні зміни включають можливість проходження експертизи без черг, медогляду та корупційних схем, а також вибір форми участі (онлайн чи офлайн)

Змінити процедуру проходження медико-соціальної експертизи для набуття статусу людини з інвалідністю без черг, медогляду та корумпованих схем покликаний Законопроєкт №11225, підтриманий парламентом у 1-му читанні.


Про це розповіла народна депутатка від фракції «Слуга Народу», голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Ірина Борзова.


Вона наголосила, що надходить багато скарг від військових, цивільних та правозахисних організацій щодо діяльності МСЕК. За її словами, на сьогодні це застаріла забюрократизована система, яка ставить людину у беззахисне становище і порушує її права.


Ірина Борзова розповіла:

Люди в першу чергу скаржаться на те, що МСЕК є корумпованим органом, на неправомірну вигоду для прискорення прийняття рішень або потрібного рішення. Щодо оформлення групи інвалідності ми не маємо чітких термінів прийняття рішення, певних критеріїв, нозологій, що ускладнює і процес оскарження рішень. Також люди скаржаться, що медичний огляд, дорога до МСЕК є фізично і психологічно важкою

Законопроєктом, прийнятим у першому читанні, пропонується виключити медичний огляд у МСЕК. Також передбачається, що людина зможе обирати самостійно форму участі у засіданні: офлайн чи онлайн.


Народна депутатка Ірина Борзова зазначила:

Це насправді зніме тягар як з військових, так і цивільних: матеріальний, фізичний, психологічний. Тому що не потрібно буде їхати в інший населений пункт військовому, який отримав контузію. Також всі документи можна буде подати через електронний реєстр, не може бути ніяких черг. Взагалі потрібно буде дійти до того, щоб оформити статус людини з інвалідністю або певні соціальні послуги можна було через електронний портал «Дія»

До 2-го читання очікується внесення до законопроєкту ще низки змін, аби зробити процес медико-соціальної експертизи максимально прозорим, зокрема ввести електронний документообіг, дозволити відеозйомку та створити спеціальний орган у медичній системі, де люди зможуть оскаржити рішення МСЕК.


Джерело: Політична партія «Слуга Народу»