В Україні створять «Банки фінансової інклюзії»

НБУ планує надати Укрпошті, Новій пошті, супермаркетам та АЗС обмежену ліцензію для надання базових фінансових послуг, включаючи платежі, депозити та кредити. Основна мета – забезпечити доступ до банківських послуг для всіх верств населення, особливо в віддалених та малонаселених регіонах

Національний банк пропонує створити в Україні «Банки фінансової інклюзії», які отримавши обмежену фінансову ліцензію, проводитимуть для фізичних осіб, суб'єктів господарювання (з оборотом 2 млн євро в рік), органів державної влади та місцевого самоврядування:


  1. фінансові платежі;
  2. прийматимуть депозити;
  3. надаватимуть кредити;
  4. здійснюватимуть обмін валюти тощо.


Головною вимогою до таких банків фінансової інклюзії буде забезпечення доступу до банківських та інших фінансових послуг для всіх верств населення, включаючи малозабезпечені та вразливі групи, особливо в малонаселених та важкодоступних територіях. 

Укрпошта, Нова пошта, мережеві супермаркети, аптеки та АЗС зможуть надавати частину банківських послуг.

Так вважає/планує/бачить НБУ, який займається фінансовою інклюзією вже не перший рік.

Вище перелічені компанії вже мають розгалужену мережу власних відділень, точок продажу товарів, які за візією НБУ потенційно зможуть стати відділеннями банків фінансової інклюзії, які будуть створені цими компаніями.

Певні банківські послуги поза відділеннями банків можливо отримати вже і сьогодні, коли, наприклад, оформлюється споживчий кредит на придбання товару прямо в магазині, оскільки такий магазин виступає агентом банку.

 

Чому поштові оператори та мережеві компанії не бажають укладати з банками агентські угоди, пояснив пан Смілянський (керівник державної компанії Укрпошта), – тому, що потрібно ділитися з банком інформацією про власних клієнтів

 

Отже, під незвичною назвою «Банки фінансової інклюзії» НБУ намагається розширити кількість суб'єктів надання банківських послуг, бо кількість самих банків та їх відділень постійно скорочується (проєкт закону буде зареєстровано невдовзі).

 

Як подібна ініціатива вплине на надання банківських послуг та їх надійність людям в населених пунктах де навіть приміщення сільради вже немає? – час покаже. 

 

Які компанії, окрім Укрпошти та Нової пошти, створять власні банки фінансової інклюзії? – дізнаємось невдовзі.


Джерело: Ніна Южаніна