Мінагрополітики затвердило зміни до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів

Мінагрополітики затвердило зміни до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів. Зміни набирають чинності з дня його офіційного опублікування наказу

Мінагрополітики уточнило, що Вимоги є обов'язковими для:


  1. всіх операторів ринку незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом, переробкою та введенням в обіг молока та молочних продуктів;
  2. державних ветеринарних інспекторів, спеціалістів ветеринарної медицини, уповноважених на здійснення ветеринарного обслуговування та/або державного контролю на відповідній території, уповноважених лабораторій, ліцензованих спеціалістів ветеринарної медицини або спеціалістів, які працюють у закладах ветеринарної медицини.


Вимоги НЕ поширюються на первинне виробництво молочних продуктів, призначених для власного споживання.


Також визначили умови введення в обіг сирого молока з господарств з виробництва молока за прямими поставками та/або у вільний продаж.


Установили, що молоко від тварин, що не піддавалося термічній обробці та буде вводитись в обіг як харчовий продукт, слід завантажувати в окремі цистерни, контейнери, резервуари чи інші ємності для молока, відмінні від ємностей, що використовуються для зберігання та/або транспортування молока та молозива на переробну потужність.


Таке молоко слід одразу після доїння охолоджувати до температури не вище ніж 6° C.


Також визначили вимоги до молочних автоматів для нефасованого сирого молока та що таке референс-лабораторія з досліджень (випробувань) молока та молочних продуктів і її призначення.


Зміни набирають чинності з дня його офіційного опублікування наказу.


Джерело: наказ Мінагрополітики від 11.07.2024 №2033