Чи може особа сплатити за себе добровільний пенсійний внесок перебуваючи у відпустці без збереження зарплати

Особа може самостійно сплачувати за себе добровільний пенсійний внесок перебуваючи у відпустці без збереження зарплати для збільшення страхового стажу

До страхового стажу зараховуються місяці, за які роботодавцем або самою особою сплачено страхові внески.


Якщо роботодавець не сплачував за вас страхові внески за попередні кілька місяців, то цей період до страхового стажу не зарахують.


Але, починаючи з цього місяця, сплачувати добровільні пенсійні внески через вебпортал електронних послуг ПФУ за спрощеним механізмом ви можете самостійно. У такому разі сума сплачених страхових внесків буде врахована за місяць, у якому кошти надійдуть на рахунок Фонду.


При сплаті добровільного внеску в місяці, коли ви не маєте заробітку, ви набудете страховий стаж.

Для того щоб до страхового стажу зарахували один повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, що визначається як 22% розміру мінімальної заробітної плати (МЗП). З 1 квітня 2024 року – це 1 760 грн (22% х 8 000 грн, де 8 000 грн – розмір МЗП)

Ви можете продовжувати сплачувати добровільний внесок і тоді, коли отримуватимете зарплату. У такому разі сплата добровільного внеску збільшить ваш заробіток для майбутньої пенсії.


Ознайомитись з інформацією, як укласти Договір на добровільну участь, можна тут


Джерело: ПФУ