Податкова буде отримувати дані про стан банківських рахунків громадян за кордоном

З 30 вересня 2024 року Україна почне отримувати інформацію про фінансові рахунки від податкових органів інших країн в рамках Загального стандарту звітності CRS. Для цього не потрібен буде окремий запит, а повідомляти власника рахунку не потрібно

Восени 2024 року відбудеться перший обмін інформацією про фінансові рахунки відповідно до Загального стандарту звітності CRS.


Так, з 30 вересня 2024 року Україна почне отримувати відповідну інформацію про рахунки від податкових органів інших країн щодо резидентів України. Для цього не потрібен буде окремий запит, а повідомляти власника рахунку не потрібно. Таким чином, Державна податкова служба України отримає інформацію про стан банківських рахунків громадян України за кордоном.


Таким чином, Україна стане рівноправним партнером у міжнародній системі автоматичного обміну інформацією, що об’єднує 115 країн, у тому числі всіх держав — членів ЄС. Раніше ДПС оприлюднила Перелік підзвітних юрисдикцій з якими Україна обмінюватиметься інформацією про підзвітні фінансові рахунки для цілей Багатосторонньої угоди CRS.


Першою граничною датою обміну для України буде до 30 вересня 2024 року – щодо інформації про підзвітні рахунки за звітний період з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року. Надалі автоматичний обмін інформацією здійснюватиметься на щорічній основі. Звітний період, за загальним правилом, це календарний рік, який передує року обміну інформацією.


Джерело: Судово-юридична газета