Не можливо одночасно отримати «декретні» як ФОП і як працівник

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Чи може фізична особа отримати «декретні» одночасно як ФОП та за основним місцем роботи?

Ні, не може. Отримати допомогу по вагітності та пологах можна лише за основним місцем роботи.


Право на страхові виплати від ПФУ мають застраховані особи. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю (ч. 1 ст. 12 Закону України від 23.09.1999 № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»; далі Закон № 1105), якщо інше не передбачено законом.


Застрахована особа – фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.


ПФУ в листі від 29.09.2023 № 36419-41846/У-03/8-2800/23 наполягає, що право на отримання матеріального забезпечення відповідно до Закону № 1105 ФОП будуть набувати після сплати єдиного внеску. У разі якщо фізична особа–підприємець у розрахунковому періоді та місяці настання страхового випадку сплачувала єдиний соціальний внесок згідно з нормами чинного законодавства, вона має право на страхові виплати за рахунок коштів Пенсійного фонду України.


Отже, щоб мати змогу отримати допомогу по вагітності та пологах, ФОП потрібно сплатити ЄСВ хоча б за один місяць перед настанням страхового випадку та за місяць, коли відкритий лікарняний.


Однак, законодавством не передбачена сплата ЄСВ «за себе» фізичною особою-підприємцем, яка одночасно є найманим працівником. Частиною 6 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» визначено, що ФОП, які мають основне місце роботи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення ними бази нарахування за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску.


Добровільна сплата ЄСВ для таких ФОП законодавством не передбачена. Такої ж позиції дотримується ДПС в ІПК від 01.11.2021 р. № 4138/ІПК/99-00-04-03-03-06. Тож відсутні законодавчі підстави для сплати ЄСВ за себе таким ФОП та відповідно - для отримання лікарняних підприємцем.


Крім того, декретні можна отримати лише за одним місцем роботи. Допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (ч.1 ст.22 Закону № 1105).


Отже, одночасно отримати допомогу по вагітності та пологах як найманий працівник і як ФОП не можна.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar