Отримання і повернення передплати у різних періодах: як показати у звітності ФОП-єдинника

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Роз’ясніть, будь ласка, нову позицію податкової щодо відображення у звітності ситуації, коли отримання та повернення передплати у ФОП 3 групи відбувається в різних періодах. ФОП отримав дохід у першому кварталі 2024 році та повернув в другому кварталі 2024 р. 

На думку ДПС, спочатку потрібно подати уточнюючу декларацію по єдиному податку за 1 квартал 2024 року, скориговану на суму повернення, а потім подавати декларацію за Півріччя 2024 року з урахуваннях показників уточнюючої декларації. Давайте розбиратись. 


В ЗІР, категорія 107.01.07, є роз'яснення: якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) відбувається в іншому податковому періоді, фізична особа – платник єдиного податку першої – третьої групи повинна включити таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримано і відобразити у податковій декларації за відповідний звітний період, та здійснити перерахунок доходу у звітному податковому періоді, в якому відбувається їх повернення і зазначити результати такого перерахунку у податковій декларації. 


При цьому, якщо зараз Ви звернетесь на гарячу лінію ДПС за роз'ясненнями, то Вам скажуть, що ФОП потрібно подавати уточнюючу декларацію за 1 квартал і зменшувати суму доходу 1 кварталу. Хоча в діючому ЗІР про це не йдеться. 


З таким роз'ясненням важко погодитись, адже механізм повернення передплати не повинен запускати механізм самовиправлення. Відповідно до п. 50.1 ПКУ уточнюючі декларації подають у разі виявлення помилок, а повернення коштів- це не помилка. 


Ми звернулись за роз'ясненнями в ДПС і отримали відповідь щодо позиції ДПС у даному питанні: станом на сьогодні: 

Якщо здійснено зарахування коштів (авансу, передплати) платнику єдиного податку, і при цьому відбулося таким платником повернення цих коштів (як помилкових за умови наявності письмового пояснення, внаслідок повернення товару, розірвання договору) в одному звітному періоді, то такі кошти не включаються до доходу платника єдиного податку і відповідно не підлягають відображенню у податковій декларації платника єдиного податку (пряма норма ПКУ - п. 292.11). 
У разі якщо відбулося зарахування коштів (авансу, передплати) в одному звітному періоді, а повернення таких коштів відбулося в інших звітних періодах, то такий платник єдиного податку повинен здійснити уточнення показників усіх попередньо поданих декларацій платника єдиного податку, де була включена така сума (авансу, передплати). При цьому суми повернутих передплат або авансів відображаються платником єдиного податку у обліку того періоду у якому було здійснено таке повернення. 

Тобто, ДПС вважає, що спочатку потрібно подати уточнюючу декларацію по єдиному податку за 1 квартал 2024 року, скориговану на суму повернення, а потім подавати декларацію за півріччя 2024 року з урахуванням показників уточнюючої декларації. 


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar