Чи може посадова особа підприємства (директор, головний бухгалтер) бути зареєстрована як ФОП

Право фізичної особи на підприємницьку діяльність визначається Конституцією, Цивільним і Господарським кодексами, а також іншими законами. Контролюючі органи отримують дані про реєстрацію з ЄДР, але питання реєстрації ФОП не входять до їхньої компетенції

Право фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності та обмеження на її здійснення визначені Конституцією України (зокрема статті 42,120), Цивільним кодексом України (стаття 50) та Господарським Кодексом України (статті 42, 43), Законом України від 14.10.2014 №1700-VII «Про запобігання корупції» (стаття 25), тощо.


Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації, регулюються Конституцією, Законом України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі – Закон №755) та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону № 755.


Державна реєстрація та інші реєстраційні дії, відповідно до ст. 25 Закону №755 проводяться на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації; судових рішень, що набрали законної сили і тягнуть за собою за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та рішень, прийнятих за результатами оскарження в адміністративному порядку відповідно до ст. 34 Закону №755.


Контролюючі органи отримують відомості з ЄДР про державну реєстрацію та інші реєстраційні дії у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами контролюючих органів для виконання покладених повноважень.


Взяття на облік фізичних осіб-підприємців у контролюючих органах, відповідно до статті 65 ПКУ, здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з ЄДР, наданих державним реєстратором згідно з Законом №755.


Питання державної реєстрації фізичних осіб-підприємців, зокрема, обмежень щодо реєстрації фізичною особою-підприємцем не належить до компетенції органів ДПС.


Джерело: ДПС