Модель обов’язкового прямого врегулювання збитків унаслідок ДТП стане обов’язковою для всіх страховиків

З 2025 року в Україні всі страхові компанії, які надають послуги з обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності, будуть зобов'язані використовувати механізм прямого врегулювання збитків у разі ДТП. Це означає, що потерпілі в ДТП зможуть звертатися безпосередньо до своєї страхової компанії для отримання виплат, що спростить та пришвидшить процес отримання страхового відшкодування

Модель обов’язкового прямого врегулювання збитків унаслідок ДТП стане обов’язковою для усіх страховиків з 1 січня 2025 року. Із її запровадженням водії отримають ще більше користі від автоцивілки.

Що означає модель прямого врегулювання збитків?


Якщо ти постраждав у ДТП, тобі не потрібно буде шукати страхову компанію винуватця. Достатньо звернутися до страхової компанії, з якою в тебе укладена автоцивілка (поліс ОСЦПВВНТЗ) і отримати виплату.


Як це працювало раніше?


До оновлення законодавства механізм прямого врегулювання збитків унаслідок ДТП був необов'язковий. Його практикувала незначна частина українських страховиків. У більшості ж випадків водій, який постраждав у ДТП звертався до страхової компанії винуватця аварії для отримання страхового відшкодування, що ускладнювало процес урегулювання страхових випадків.


З Введенням в дію 01.01.2025 р. нового Закону України від 21.05.2024 р. № 3720-ІХ «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», застосування такого механізму пошириться на усіх страховиків, що укладають договори «автоцивілки».


Більше про страхування на сайті з фінансової грамотності «Гаразд» за посиланням.


Джерело: Мін'юст