Заповнення ПН за щоденними підсумками операцій якщо в роботі РРО стався збій

Податкова накладна має бути складена в електронній формі та зареєстрована у ЄРПН у встановлені терміни. За щоденними підсумками операцій накладна складається, зокрема, при готівковому продажу кінцевому споживачеві. У разі збою в роботі РРО з питань складання накладних рекомендується звертатися до контролюючого органу за консультацією

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).


Відповідно до п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну (ПН) в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.


Згідно з п. 201.4 ПКУ та п. 14 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, ПН може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не була складена на ці операції), зокрема, у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/РРО/ПРРО, або через банк, небанківського надавача платіжних послуг чи платіжний пристрій (безпосередньо на рахунок постачальника).

Отже, у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку) обсяги постачання та сума ПДВ, зазначені у податковій накладній за щоденними підсумками дня (якщо ПН не була складена на ці операції), складеної відповідно до вимог ПКУ, Порядку №1307 та відповідно до первинних (бухгалтерських) документів, мають відповідати сумі фактично проведених протягом дня операцій, незалежно від того працює належним чином РРО, чи ні.

Водночас, з питань складання податкових накладних за щоденними підсумками дня, якщо в роботі РРО стався збій, пропонуємо у кожному конкретному випадку (з обов’язковим наведенням фактичних обставин) звертатися до контролюючого органу зі зверненням на отримання індивідуальної податкової консультації в порядку, визначеному ст. 52 ПКУ.


Джерело: ДПС