Оновлені форми звітності з ПДВ: огляд новацій

Мінфін наказом від 09.08.2024 №400 та від 28.08.2024 №418 оновив форми звітності з ПДВ. Зокрема, в новій редакції затверджена форма декларації з ПДВ, додатки до неї та уточнюючий розрахунок. Також внесені зміни до Порядку заповнення декларації, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 №21. Тож проаналізуємо ці зміни


Коли потрібно подавати звітність за новою формою


Відповідно до наказу №400 він набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Наказ №400 набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Документ офіційно опубліковано у «Офіційному віснику України» від 25.09.2024. Таким чином, наказ №400 набере чинності з 1 жовтня 2024 року.


Відповідно до п. 46.6 Податкового кодексу (далі – ПКУ) нова форма декларації має застосовуватися для складання звітності за податковий період, що настає за періодом, у якому відбулося оприлюднення такої нової форми.


Таким чином, оскільки наказ №400 опублікований у вересні, то нову форму декларації слід буде подавати за жовтень. А за вересень будемо звітуємо ще за попередньою формою


Зміни у формі ПДВ-декларації та порядку її заповнення


Розділ І «Податкові зобов’язання»


У цьому розділі доданий новий рядок 2.3. Він призначений для відображення операцій експорту сільськогосподарських товарів, до яких застосовується режим експортного забезпечення ПДВ. Оскільки постачання товарів у режимі експортного забезпечення може здійснюватися за різними ставками ПДВ, то відповідно додані нові рядки:


  1. 2.3.1 – тут відображатимуться операції, що оподатковуються за ставкою 0%. За нульовою ставкою оподатковуються операції, які відповідають вимогам пп. «а» пп. 97.2 п. 97 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ;
  2. 2.3.2 – тут відображатимуться операції, що оподатковуються за ставкою 20%;
  3. 2.3.3 – тут відображатимуться операції, що оподатковуються за ставкою 14%.


За ставкою 20% або 14% відображаються операції, які відповідають вимогам пп. «б» п. 97.2 п. 97 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.


У декларації тепер не буде рядка 7 «Коригування податкових зобов’язань». Але замість нього додали 6 нових рядків.


У рядку 7.1 потрібно відображати коригування обсягів постачання та податкових зобов’язань. Це практично аналог нинішнього рядка 7. Але операції з коригування обсягів постачання за операціями, що оподатковуються за ставкою ПДВ 0%, потрібно буде окремо відображати у рядку 7.1.1. Нагадаємо, зараз коригування обсягів постачань за нульовою ставкою також відображається у рядку 7.


У рядку 7.2 будемо відображати коригування обсягів постачання та податкових зобов’язань за операціями з вивезення за межі митної території України у режимі експортного забезпечення. Залежно від ставки податку такі коригування слід буде відображати окремо у рядках:


  1. 7.2.1 – за операціями, що оподатковуються за ставкою 0%;
  2. 7.2.2 – за операціями, що оподатковуються за ставкою 20%;
  3. 7.2.3 –за операціями, що оподатковуються за ставкою 14%.


Відповідно до змін, внесених до Порядку №21, передбачено, що у разі коригування податкових зобов’язань у зв’язку з приведенням розміру ставки, застосованої згідно з пп. «б» пп. 97.2 п. 97 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, у відповідність до ставки, передбаченої пп. «б» п. 193.1 ПКУ (тобто 0%), сума коригування податку вказується у колонці Б рядків 7.2.2 та 7.2.3 (залежно від ставки оподаткування – 20% або 14%) декларації. При цьому колонка А таких рядків не заповнюється.


Також в разі заповнення рядка 7.2.2 та / або 7.2.3 з метою коригування податкових зобов’язань на підставі пп. «б», «в» пп. 97.4 п. 97 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ відомості про таке коригування слід зазначити в таблиці 1.3 додатку 1.


Розділ ІІ «Податковий кредит»


Змінився рядок 15. Тепер тут потрібно буде окремо відображати коригування податкового кредиту без наявності зареєстрованого розрахунку коригування (далі – РК).


Нагадаємо, що відповідно до пп. 192.1.1 ПКУ, якщо внаслідок зміни суми компенсації вартості товарів (послуг), включаючи наступний за постачанням перегляд цін, відбувається зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг), то покупець (отримувач) повинен зменшити податковий кредит за результатами того періоду, в якому виникли підстави для його коригування. Тобто покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит незалежно від факту реєстрації РК в ЄРПН.


Розділ ІІІ «Розрахунки з бюджетом»


Змінився порядок відображення від’ємного значення. Так, якщо у декларації заповнений рядок 19, то платник повинен обов’язково подати додаток 2. Причому сума від’ємного значення, відображена у рядку 19, повинна дорівнювати сумі рядка «Усього» графи 6 таблиці 1 додатка 2.


Також змінилась таблиця в кінці декларації, в якій платники розшифровують дані уточнюючого розрахунку та податкового повідомлення-рішення у разі заповнення рядків 16.2 та 16.3 декларації. Так, якщо від’ємне значення було збільшено / зменшено на підставі ППР, то потрібно буде навести також і ІПН постачальника, за операцією з яким було збільшено / зменшено від’ємне значення.


Зміни в додатках до декларації з ПДВ


Кількість додатків до декларації зменшилась. Це відбулось через об’єднання додатків 2 та 3.


Відповідно змінилася і вся подальша нумерація додатків:


  1. додаток 3 (зараз це додаток 4);
  2. додаток 4 (зараз це додаток 5);
  3. додаток 5 (зараз це додаток 6);
  4. додаток 6 (зараз це додаток 7).


Додаток 1


Призначення цього додатка не змінилось. Тобто, тут розшифровуємо суми податкових зобов’язань по ПН, не зареєстрованих в ЄРПН, і податкового кредиту і його коригування в розрізі контрагентів.


У цьому додатку з’явилась нова таблиця 1.3. Вона призначена для розшифровки коригувань податкових зобов’язань за операціями з експорту товарів, щодо яких застосовується режим експортного забезпечення.


У цій таблиці слід відображати РК, складені на підставі пп. «б» та «в» пп. 97.4 п. 97 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, тобто в разі:


  1. приведення показників ПН у відповідність з показниками митної декларації без зміни ставки оподаткування;
  2. приведення розміру ставки, застосованої згідно з пп. «б» пп. 97.2 п. 97 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, у відповідність з розміром ставки, визначеним пп. «б» п. 193.1 ПКУ (тобто до ставки 0%).


У таблиці 2.2 «Відомості про коригування податкового кредиту згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу» з’явилися нові графи – 3.3 та 3.4 «Документи, на підставі яких проводиться коригування: період складання». У цих графах потрібно буде зазначати період складання:


  1. РК, якщо коригування проводиться на підставі РК (зазначаються дані з ряд. 14 декларації);
  2. іншого документа (наприклад, бухгалтерської довідки), якщо податковий кредит коригується без наявності РК (зазначаються дані з рядка 15 декларації).


Додаток 2


Додаток 2 об’єднали з додатком 3. Тут повністю змінено порядок розшифровки від’ємного значення. Тобто, потрібно буде повністю розшифрувати від’ємне значення, яке відображене у рядку 19. Причому потрібно його розшифрувати в розрізі постачальників. По суті, такі зміни направлені на те, щоб автоматизувати бюджетне відшкодування ПДВ.


Цей додаток подається у разі заповнення рядків 19, 20.1, 20.2, 21 декларації.


Додаток 2 складається із 4 таблиць.


Таблиця 1


Цю Таблицю мають заповнювати всі платники ПДВ, що декларують від’ємне значення (тобто, якщо у декларації заповнений рядок 19). Порядок її заповнення наведено у примітках під самою таблицею.


Нагадаємо, що зараз ця Таблиця заповнюється у хронологічному порядку виникнення сум від’ємного значення починаючи зі звітного (податкового) періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний (податковий) період), та закінчуючи найбільш давнім звітним (податковим) періодом. Зараз будемо заповнювати навпаки: у хронологічному порядку виникнення сум від’ємного значення починаючи зі звітного (податкового) періоду, який є найбільш давнім до дати подання декларації, та закінчуючи найближчим звітним (податковим) періодом.


Порядок її заповнення наведено у примітках під самою таблицею.


Таблиця 1.1


Цю Таблицю мають заповнювати тільки ті платники ПДВ, що здійснюють експорт товарів у режимі експортного забезпечення. У ній розшифровуються значення графи 9 таблиці 1.


Останні дві (таблиці 2 і 3) стосуються реорганізації підприємства і передачі залишку від’ємного значення правонаступнику. У порядку їх заповнення нічого не змінилось.


Додаток 3


Додаток 3 подається у разі заповнення рядка 20.2 декларації.


Зараз це додаток 4 «Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування та / або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та / або врахування реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, в обрахунку реєстраційної суми правонаступника». Цей додаток не змінився.


Додаток 4


Це аналог додатка 5, що діє зараз, призначений для розшифровки суми пільг з ПДВ. Змін у цій формі немає.


Додаток 5


Це аналог додатка 6, який призначений для розрахунку (перерахунку) частки використання товарів / послуг, необоротних активів в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях.


Зміни в цьому додатку є.


Так, із 4 таблиць залишилося 3. А саме скасовано таблицю 3. У цій таблиці відображало дані про необоротні активи, придбані до 1 липня 2015 року. Відповідно таблиця 4 стала таблицею 3.


У таблиці 1 залишиться два рядки замість п’ятьох, при цьому:


  1. у першому рядку – здійснюється річний перерахунок до декларації за грудень. А також перерахунок у разі анулювання реєстрації платника до декларації останнього податкового періоду, коли відбулося таке анулювання;
  2. другому рядку – зазначається частка, що була перерахована за результатами річного перерахунку, яка застосовується протягом поточного календарного року для визначення податкового зобов’язання при заповненні рядків 4.1, 4.2 та 4.3 декларації (заповнюється в таблиці 1 додатка 5 до декларації за січень). А також розраховується частка до декларації звітного періоду, у якому вперше декларуються неоподатковувані операції.


Порядок заповнення таблиць 2 та 3 (зараз таблиця 4) не змінився.


Зміни в уточнюючому розрахунку


Зміни в уточнюючому розрахунку аналогічні змінам до декларації.


Але відповідно до змін, внесених до Порядку № 21 уточнено механізм виправлення помилок у додатках. Так, при виправленні помилок у додатках 1, 2, а також у таблицях 1 та 2 додатка 4 та у таблиці 2 додатка 5 виправлення здійснюється лише щодо рядків, які потребують виправлення (рядки без змін не зазначаються). Тобто, у рядку додатка, який уточнюється, зазначаються показники зі знаком «-», а у наступному рядку зазначаються правильні показники.


А от при виправленні помилок у додатках 3, таблиці 3 і 4 додатка 4 та таблицях 1 і 3 додатка 5 потрібно повністю правильно заповнити відповідний додаток.


Віра ЛИСНЯК, консультант з питань оподаткування та бухгалтерського обліку


Стаття на тему:


Нові форми податкових накладних та розрахунків коригування: огляд змін


Бланки документів:


Податкова декларація з податку на додану вартість з додатками (починаючи із звітування за жовтень 2024)

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (з 01.10.2024)

Податкова накладна (з 01.10.2024)


Безкоштовні сервіси для бухгалтера:


Перш ніж знищувати документи, переконайтеся, що строки зберігання  вже закінчились. Якщо їх не дотримаєтеся, це може обернутися відповідальністю, як для підприємства, так і для посадових осіб. Наш сервіс «Строки зберігання документів» підкаже, який мінімальний строк зберігання обраного Вами документа.